Skupna obsodba koalicijskih voditeljev proti pozivom k oboroževanju

Vsi spremljamo strelske pohode, ki se vrstijo v Združenih državah Amerike. Pokola, ki sta se pred nekaj meseci zgodila v Beogradu, torej blizu nas, pa nas opominjata, kakšno zlo prinaša prelahka dostopnost do orožja. Vsi ti dogodki so za seboj pustili tako žrtve, kot tudi uničena življenja družin in praznino, ki je ni več mogoče zapolniti. Ne pozabimo tudi na dogodke doma, družinsko nasilje, ki se konča z uporabo orožja in smrtnimi žrtvami.

Pozivi k osebnemu oboroževanju, pa četudi legalnem, ki smo jim priča zadnje dni s strani prvaka največje opozicijske stranke, so popolnoma neodgovorni. Prav tako so v nasprotju z napori mednarodne skupnosti. Kopičenje osebnega orožja ni problematično zgolj v luči terorizma, temveč tudi z vidika ciljev trajnostnega razvoja Združenih narodov, med katerimi so mir, pravičnost ter močne institucije.

Združeni narodi so že pred časom sprejeli Akcijski program za preprečevanje vseh oblik nezakonitega trgovanja z osebnim in lahkim orožjem. In tudi zato je Svet EU sprejel sklep v podporo njegovemu učinkovitemu izvajanju.

Slovenija je v prejšnjem mandatu, žal, sprejela zakonodajo, ki lajša pogoje za posedovanje orožja. Te sporne spremembe smo kot koalicija odpravili takoj ob začetku mandata državnega zbora. Slovenija je demokratična, solidarna in pravna država z močnimi institucijami, ki skrbijo za red in varnost. Po podatkih številnih globalnih indeksov je Slovenija med najbolj varnimi državami na svetu.

Varnost ljudi je na prvem mestu, zato vlada aktivno spremlja razmere in sprejema vse potrebne ukrepe za njeno zagotavljanje. Obsojamo netenje panike, sovraštva in populizma ter zavračamo pozive k oboroževanju. Takšni pozivi so v nasprotju z vrednotami moderne in demokratične Slovenije in niso v duhu solidarne Evrope.

Voditelji koalicijskih strank

Deli.