Simon Maljevac na ljubljanski paradi ponosa

Foto: Nebojša Tejić / STA

Govor Simona Maljevca na ljubljanski paradi ponosa 2022:

“Drage paradnice_iki. Najprej hvala, ker ste me povabili. Vsem skupaj želim en lep, mavričen večer.

Na odru parade ponosa sem stal že večkrat in to v različnih vlogah. Vem, da vsaka s seboj prinaša odgovornost.

Razumem, da so cilji, ki si jih je zastavila nova vlada, povezani z veliko odgovornostjo in hkrati tudi z velikimi pričakovanji. V tem neskončnem boju za človekove pravice za vse nekaj novega upanja vliva dejstvo, da slovenski parlament skupaj z vlado še nikoli ni bil tako mavričen, kot je zdaj.

Ampak to samo po sebi ni garant za nič. Mavričnost kot identitetni označevalec ne pomeni kaj dosti, če mavrica kot simbol za raznolikost in spoštovanje človekovih pravic za vse (še posebej za tiste na robovih naše družbe) ne postane aktivni del naše politike.

Že zdavnaj ni več dovolj, da parado ponosa izkoristimo za fototermin z mavrično zastavo in tako izrazimo svojo podporo. Potrebujemo bolj aktivno politiko.

Dovolj je diskriminacije in dovolj je izključevanja. Dovolj je politike, ki z vodnimi topovi napada kritične glasove. In dovolj je tudi politike, ki omogoča sodobno suženjstvo, kot smo mu bili priča v zadnjih dneh nekaj sto kilometrov stran od Ljubljane. Čas je, da naše lepe besede in obljube o tem, da nihče ne sme biti spregledan, uresničimo.

Harvey Milk, ameriški gejevski aktivist in politik, ki je leta 1978 končal pod streli homofobičnega politika, je dejal: “Za to, da imajo vsi ljudje enake pravice, ne potrebujemo nobenega kompromisa. Za to, da spoštujemo sočloveka, niso potrebna finančna sredstva. Za to, da ljudem damo svobodo, ni potreben politični dogovor.”

V Levici smo vedno sledili tem načelom in bomo še naprej. Slogan Blaginja za vse, ne le za peščico, pomeni tudi človekove pravice za vse, ne le za peščico!

Naj naše mavrične zastave nikoli ne nehajo plapolati. Srečno!”

Deli.