Minister Simon Maljevac na Festivalu za tretje življensko obdobje

Minister Simon Maljevac na otvoritvi Festivala za tretje življensko obdobje

Zgodovina je dokazala, da so bile ob izzivih najbolj uspešne tiste skupnosti, ki so razumele moč povezovanja in vzajemne skrbi. Skupnosti, v katerih vsakdo prispeva po svojih močeh in v katerih skupaj poskrbijo za potrebe vseh.

Vrtinec nebrzdanega kapitalizma in potrošništva zadnjih nekaj desetletij ne kaže v to smer. Prepričuje nas, da se je najbolje držati vsaksebi. A prebivalke in prebivalci Slovenije smo ob nedavnih poplavah vendarle pokazali, da še vedno razumemo moč povezane skupnosti. Še pregovorno največji tekmeci – sosedje – smo v nesreči nemudoma postali brezpogojni zavezniki in skupaj prijeli za lopate.

A pred nami je nov izziv. Drugačna poplava. Ob statistikah, ki napovedujejo vse več starejših in nujo po preobrazbi družbe, da bo starost za vse nas živa, prijetna in izpolnjujoča, moramo prijeti za drugačne lopate. Poskrbeti moramo, da naša družba ne bo stereotipno »starajoča«, ampak izpolnjujoče dolgoživa. Da bo starost zdrava in aktivna, skupnost pa zaradi tega bogatejša.

Želim vam prijeten festival, vsebinsko poln, napolnite se tudi z idejami, kako v vašem delu, aktivizmu in stroki naprej. In nikakor ne pozabite na stiske rok, prijateljstva, kavice, druženje in zabavo.

Deli.