Selahattin Demirtaş: Odprto pismo ob pritožbi na Evropsko sodišče za človekove pravice

Selahattin Demirtaş, voditelj prokurdske in levičarske stranke HDP, se nahaja v priporu že vse od 4. novembra 2016. V kratkem pričakuje sojenje, v katerem mu grozi obsodba zaradi narodne izdaje. V nadaljevanju posredujemo javno pismo, ki ga je Demirtaş naslovil na Svet Evrope, Evropsko unijo in na Evropski parlament zaradi nerazreševanja njegovega primera na Evropskem sodišču za človekove pravice.

Naj vas na začetku prisrčno pozdravim. Rad bi, da veste, da je moje zdravstveno stanje dobro in prav tako moje počutje navkljub težkim razmeram v zaporu.

Kot veste, so široki segmenti turške družbe zadnja leta deležni ogromnih pritiskov zaradi avtoritarne politike in izrednih mer vladajoče stranke AKP. Na tisoče disidentov, vključno s člani parlamenta – tudi z mano in mojimi poslanskimi kolegi stranke HDP, župani, novinarji, akademiki in študenti z univerz, je napolnilo ječe zgolj zato, ker so izrazili svoja politična prepričanja. Zaradi političnih pritiskov na sodstvo so pogoji za pravično sojenje povsem izginili iz Turčije. Sodišča, vključno z ustavnim sodiščem, se ne držijo temeljnih načel pravičnosti pri obravnavi političnih disidentov iz strahu pred negativnimi vladnimi reakcijami.

Težke razmere nas prav gotovo ne bodo odvrnile od iskanja pravičnosti v naši državi. Hkrati močno verjamem v pomembnost poslanstva Sveta Evrope in njenih institucij, da vzpodbudijo in podprejo boj za pravičnost v Turčiji, in da ukrenejo vse, da zagotovijo spoštovanje človekovih pravic v tej državi.

Zato so vloge, ki smo jih podali pred dvema letoma na Evropsko sodišče za človekove pravice zaradi nepravičnih aretacij brez predhodnih sodnih postopkov in odvzema naše parlamentarne imunitete, življenjskega pomena. Pomembnost peticij, ki smo jih naslovili na Evropsko sodišče za človekove pravice  s podpisi članov parlamenta, županov in novinarjev, je večja od potencialnih posledic za vpletene posameznike; izid teh sodnih primerov bo imel širše učinke za demokracijo v Turčiji. Kljub temu pa z žalostjo ugotavljamo, da Evropsko sodišče za človekove pravice ne deluje po naših pričakovanjih, saj teh izredno pomembnih peticij ni podvrglo karseda hitremu razreševanju.

Menimo, da ni primerno, da bi Evropsko sodišče za človekove pravice razglasili za nedostojno našega spoštovanja neodvisnosti sodišč, ne dvomim pa, da boste tako vi, kot tudi drugi evropski politiki in diplomati, ki vas skrbi uničenje demokracije v Turčiji, širili svojo podporo za oblikovanje javnega mnenja glede naših vlog na Evropskem sodišču za človekove pravice. Rad bi se vam tudi zahvalil za vso dosedaj izraženo podporo in solidarnost z nami in demokratičnimi silami v Turčiji in želim, da se srečamo v prihodnosti na svobodi.

Medtem bomo nadaljevali naš boj za demokracijo, človekove pravice in mir. Še enkrat vas srčno pozdravljam in vam želim obilo uspeha pri vaših prizadevanjih.

Selahattin DEMİRTAŞ
Član turškega parlamenta, predstavnik HDP

E-naslov: international@hdp.org.tr
Spletna stran: www.hdp.org.tr