Še eno davčno darilo za bogate ali ukinitev dopolnilnega zavarovanja?

Marjan Šarec je v intervjuju za Radio Slovenija dne 12. septembra 2019 povedal, da predlog Levice o ukinitvi dopolnilnega zavarovanja ni skladen s predlogom davčne reforme ministra za finance. Res je, ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja je solidarna alternativa še enemu davčnemu darilu za najbogatejše.

Proračunski učinek reforme dohodninske lestvice, ki največ daje bogatim, je praktično enak kot učinek ukinitve dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Razlika med predlogoma je, da ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja več daje vsem upokojencem in kmetom ter 95% zaposlenih.  Davčna reforma pa je zgolj še eno davčno darilo za 5% najbolje plačanih. Vlada Marjana Šarca je torej pred dilemo, ali si razbremenitev zaslužijo menedžerji in funkcionarji ali vsi ostali.

Spodnja tabela prikazuje različne učinke obeh predlogov.

Dopolnilno zdravstveno zavarovanje je nepravičen davek, ki ga moramo plačevati vsi, če hočemo imeti dostop do zdravstva. Že 16 let  čakamo na njegovo ukinitev. 16 let enako položnico dobivata poslanec s 3000 evri plače in upokojenec 400 evri pokojnine. Kar nas loči od konca plačevanja položnic je le politična volja za korak k večji pravičnosti.

Deli.