SDS izdal upokojence

Čeprav so se še nedolgo nazaj javno napovedovali podporo amandmajem Levice, so poslanci SDS danes ponovno pokazali, da so sposobni brezbrižno in javno lagati.

V Levici smo predlagali amandma k pokojninski noveli, ki bi odpravil eno od mnogih krivic, ki so nastale s spremembo pokojninske zakonodaje ZPIZ-2, ki jo je leta 2012 uvedla stranka SDS. Ko se je leta 2012 spremenila pokojninska zakonodaja, je prišlo do oškodovanja brezposelnih delavcev, ki so si po poteku nadomestila za brezposelnost sami plačevali prispevke za pokojninsko zavarovanje. Nikomur izmed pristojnih namreč ni padlo na pamet, da bi oškodovane obvestil, da se čas plačevanja prispevkov ni več štel v pokojninsko dobo brez dokupa. Zato so jih zaman plačevali še naprej, misleč da se s tem približujejo upokojitvi. Problem je še toliko resnejši, saj govorimo o obdobju finančne krize in varčevalnih ukrepov, ko se je marsikdo znašel v revščini. Od aktivnih zavarovancev, ki so bili po spremembi še naprej vključeni v prostovoljno zavarovanje, jih je danes v zavarovanju še nekaj več kot 4 tisoč. Približno dva tisoč jih je izpadlo iz zavarovanja, okoli tri tisoč pa je že upokojenih.

V Levici smo predlagali amandma k pokojninski noveli, ki oškodovancem za nazaj priznava čas plačevanja prispevkov v pokojninsko doba. Ni namreč pošteno, da jih za razliko od novih vplačevalcev od 2013 dalje nihče ni opozoril, da bodo z vplačevanjem prispevkov prišli do predčasne upokojitve z malusi, ne pa do starostne pokojnine pri najnižji starosti.

SDS, ki je javno napovedoval podporo našemu amandmaju, je glasoval proti. Danes nas SDS ponovno opominja, koliko šteje njihova beseda.

Deli.