SDS in NSi bi sprostila dostop do orožja za izbrance!

 

Jutri se bo na odboru za notranje zadeve nadaljevala razprava o noveli Zakona o orožju, ki ga je z namenom prenosa evropskih direktiv predlagala vlada Marjana Šarca konec leta 2019. Prejšnji teden sta stranki SDS in NSi (brez SMC) k omenjenemu zakonu vložili številne sporne amandmaje, s katerimi bi nekaterim svojim civilnodružbenim satelitom priskrbeli lažji dostop do večjega nabora sodobnega vojaškega orožja, kot ga dovoljuje trenutna zakonodaja. Tega pa nas je lahko resnično strah, saj »državljanska vojna«, na katero namiguje SDS v predkongresni resoluciji, potemtakem ni več zgolj stvar retorike, ampak napoved, da se vladajoča koalicija nanjo pripravlja tudi s podeljevanjem orožnih listov svojim somišljenikom.  

Prvotni predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o orožju je bil namenjen prenosu zakonodaje EU, ki bi zaostrila pogoje za legalno posedovanje orožja v EU. A ker je bil zakon slabo pripravljen, je na številne pomanjkljivosti in nepravilnosti opozorila zakonodajno-pravna služba državnega zbora. Amandmajev, ki bi te nepravilnosti odpravljali, nista bili sposobni pripraviti niti prejšnja niti sedanja vladajoča koalicija. Če so bile zaostritve na ravni EU na več točkah pretirane zlasti z vidika športnega strelstva, gredo prejšnji teden vloženi amandmaji SDS in NSi v svoji pretiranosti v popolnoma drugo smer – v “amerikanizacijo orožne zakonodaje” za izbrane. 

Koalicijska dopolnila k zakonu o orožju: še ena provokacija ali dobro premišljen načrt?

Po predlogu amandmajev bodo po novem do orožja lahko prišli tudi člani »strelske organizacije, ki ima status nevladne organizacije v javnem interesu na področju obrambe,« kot je na primer janšistični VSO. Kovinske teleskopske palice, eno priljubljenih uličnih orožij neonacistov, po novem ne bodo več smatrane za prepovedano orožje. Dušilce in nastavke za bajonete na orožju bodo po novem lahko imeli vsi »športni strelci« in »lovci«.

Zbiratelji orožja že sedaj kot edine civilne osebe lahko posedujejo tudi vojaško orožje iz najbolj strogo regulirane A kategorije orožja. Pogoj je, da se to orožje ne izdeluje več in  ga ne uporabljajo obrambne sile ali policija. Ta pogoj se z amandmaji SDS in NSi črta, zbiratelji pa bodo lahko po novem posedovali tudi najbolj sodobno vojaško orožje. Hkrati se za njih ukinja tudi določba, da morajo tisti, ki imajo več kot 10 kosov orožja B in C kategorije, policistom omogočati nadzor nad tem, kako to orožje hranijo. Jasno je, da ne gre za določbo, ki bi jo potrebovali muzeji ali zasebni lastniki zgodovinskega orožja, ampak tisti, ki zbirajo orožje za državljansko vojno.

Poleg tega se poenostavlja postopek za izdajo orožne listine za policaje, vojake in obveščevalce za nošenje orožja izven delovnega časa in celo po prenehanju delovnega razmerja, kjer se bo orožna listina izdajala na podlagi predložitve »potrdila« o varnostni ogroženosti, ki ga bo izdal neposredno nadrejeni.

Poleg Slovenske vojske bi SDS in NSi oborožila tudi svojo paravojsko

Napad desne koalicije na temelje demokracije in države se skokovito razrašča. V letu dni so si podredili policijo, na kolena spravljajo neodvisne medije in tožilce, “lov na čarovnice” – Levico in levo opozicijo pa se je začel z objavo grožnje z državljansko vojno v resoluciji SDS “Za obrambo ustavnih temeljev slovenske države”

Čeprav Slovenije niti v najbolj znanstvenofantastičnem scenariju ne ogroža nobena druga država, sta SDS in NSi z glasovi SMC, DeSUS in SNS pred časom sprejeli zakon, s katerimi bo država v prihodnjih letih zapravila 780 milijonov evrov za nakupe orožja za Slovensko vojsko, ki pa jo omenjeni stranki vse bolj aktivno in vsem na očeh politizirata. V Levici smo že večkrat opozorili, da vlada Janeza Janše kupuje orožje, ki je namenjeno aktivnemu sodelovanju v državljanskih vojnah v državah svetovne perferije. Torej tam, kjer naši vojaki pridobivajo izkušnje zadnjih deset let in jih, če bo potrebno, lahko uporabijo tudi doma, na primer proti demokratičnem ljudstvu, ki nasprotuje nastajajočemu deničarskem avtokratskem režimu. Za to je vladajoča koalicija že kar dvakrat poskušala podeliti policijska pooblastila vojski za “globinsko” varovanje meje, kar smo jim v opoziciji sicer uspešno preprečili.

Da vladajoča koalicija dela vse v smeri vse večje politične polarizacije družbe in netenja konflikta, potrjuje tudi vrsta drugih premišljenih potez vladajoče koalicije: od neimenovanj tožilcev, targetiranih medijskih objav in deskreditacij, fabriciranja polresnic in laži, bratenja z avtokratskimi režimi, nastavljanja lojalnih kadrov in poslušnih slamnatih ministrov idr. Navsezadnje k temu prispeva tudi prejšnji teden podeljen status društva posebnega javnega pomena združenju, ki so ga ustanovili Rumeni jopiči, za katere je javno razkrito, da so neonacistična skupina povezana z vladajočo stranko. 

Zato je še bolj zastrašujoče, da SDS in NSi pri klicanju državljanske vojne ne ostajata več na ravni izjav, ampak se nanjo že aktivno pripravljata z nevarno spremembo zakonodaje o orožju, ki jim bo omogočila oborožiti svoje najbolj zveste strankarske – zakonite in nezakonite – paravojaške združbe.

S predlogi amandmajev SDS in NSi je postalo povsem jasno, kdo je tisti, ki pelje Slovenijo v državljansko vojno.

 

Deli.