Zaščitimo domači turizem pred razprodajo!

 

V Levici nasprotujemo razprodaji državne infrastrukture. Že vrsto let opozarjamo na problematičnost tako imenovanih privatizacijskih procesov, katerih žrtev so največje slovenske sistemske banke, nosilci strateške infrastrukture ter pomembni regijski zaposlovalci, danes pa so predmet razprodaje hoteli – nosilci domačega turizma.

Prejšnji teden je odmevala novica, da bo vlada, brez da bi uveljavila predkupno pravico omogočila prevzem Save, največje domače turistično skupine, ki upravlja hotele od Istre do Prekmurja. Po poročanju medijev naj bi lastnik Save postalo madžarsko projektno podjetje Prestige Tourism, posel pa bo financiral nepremičninski sklad Diofa. Ta je v lasti enega najbogatejših Madžarov Daniela Jellineka, ki je del poslovnega omrežja madžarskega predsednika Viktorja Orbana.

Glede na dosedanjo prakso vlade Janeza Janše, da domače infrastrukturne kapacitete – drugi tir, banke, hoteli – ponuja in prodaja madžarskim oblastem, obstaja velika verjetnost, da bodo jutri na vrsti za razprodajo še drugi domači turistični objekti – hoteli, terme, restavracije in bari – iz portfelija DUTB, ki ima v lasti Istrabenz Turizem.

Da bi preprečili nadaljnjo nepremišljeno razprodajo turističnih kapacitet in številne škodljive učinke, ki jih jih slednja prinaša, in da bi zaustavili vlado Janeza Janše pri tem početju, smo v Levici pripravili novelo zakona o ukrepih za krepitev stabilnosti bank.

Z novelo v Levici predlagamo predčasno likvidacijo DUTB, moratorij na prodajo premoženja v lasti DUTB in prenos prenos premoženja na SDH in SSRS, s čimer bo onemogočena razprodaja, turistične kapacitete pa bodo ostale v slovenskih rokah, medtem ko bo stanovanjski sklad dobil zemljišča in nepremičnine za okrepitev javnega stanovanjskega fonda, ki potrebuje dodatnih 30.000 stanovanj.

Dr. Matej T. Vatovec: “Koalicija pod vodstvom SDS pred volitvami očitno poplačuje račune Viktorju Orbanu. Po prodaji bank, neaktivnosti okoli hotelov Save turizma, se sedaj govori še o prodaji deležev v lasti DUTB madžarskim oligarhom blizu Orbana. Hoteli, ki so ena ključnih gospodarskih infrastruktur v Sloveniji, bi morali ostati v državni lasti, zato bomo naredili vse, da privatizacijo preprečimo.”

Novelo zakona o slabi banki bomo v sopodpis poslali strankam, ki nasprotujejo razprodaji domače infrastrukture in turističnih kapacitet, na začetku naslednjega tedna pa bomo predlog novele vložili v zakonodajno proceduro.

Deli.