Sašo Slaček: Primer Assange je kriminalizacija svobode izražnja

V nadaljevanju objavljamo govor, ki ga je imel Sašo Slaček na protestu proti kriminalizaciji novinarstva, 24. februarja 2020 v Ljubljani.

Dva koščka uganke pomagata razumeti, s čem imamo opravka. Lani je posebni poročevalec Združenih narodov za mučenje opozoril, da pri Assangu ugotavlja znake, skladne z dolgotrajnim psihološkim mučenjem. Združeno kraljestvo je seveda vse pozive, naj zagotovi varnost, preživetje in dostojanstvo zaporniku, odklonila.

Na drugi strani Atlantika Združene države hočejo Assangeu soditi po zakonu o špijonaži iz leta 1917. Skratka, gre za zlorabo zakona, ker je popolnoma očitno, da tu ne gre za špijonažo. Temveč z razkrivanjem informacij v javnem interesu. Gre za dokaze o vojnih zločinih, ki so se dogajali v Iraku in Afganistanu. In o manipulaciji, ki je omogočila in podprla te invazije.

S tem oblasti ZDA jasno dajejo signal, ob sekundiranju Velike Britanije. Da je razkrivanje zlorab oblasti in kršitev človekovih pravic grožnja njihovi nacionalni varnosti in bo kot takšna tudi preganjana. Slišali smo, da je zagrožena kazen čez 170 let. Če crkne v zaporu, bo še tam gnil sto let.

Tu zije velik razkorak med temi kaznimi. Zagroženimi kaznimi Assangeu. Kaznijo, ki je doletela Chelsea Manning. In seveda tudi zagroženo kaznijo Edwardu Snowdenu, ki je še vedno na begu. In pa kaznimi tistih, ki so zagrešili kršitve človekovih pravic, na katere Assange in drugi opozarjajo.

Ne gre tu za nikakršno krivdo Assangea pri vseh teh postopkih. Temveč preprosto za kriminalizacijo kritike oblasti in za kriminalizacijo svobode izražanja. Mučenje, ki ga je Assange deležen v Veliki Britaniji, in drakonske, popolnoma nesorazmerne kazni, ki mu grozijo v ZDA, z zlorabo zakonodaje, z uporabo napačnega zakona, kažejo na to, da je Assange nam vsem v svarilo.

To je poanta tega, kar se tu dogaja. Ne gre za en primer. Gre za kriminalizacijo kritike oblasti, za kriminalizacijo svobode izražanja. In za svarilo nam vsem, ki bi nas mikalo storiti kaj podobnega, naj se pazimo. Ker bo kazen prav tako drakonska in nesorazmerna, kot v tem primeru.

In zato je pomembno, da nismo tiho in da se tu oglasimo. In jasno povemo, da je to nesprejemljivo.

Deli.