Levica Ljubljana: Obsodba rušenja Tovarne Rog

V Levica Ljubljana ostro protestiramo proti vnovičnemu napadu mestnih oblasti na Avtonomno tovarno Rog ob podpori varnostnih služb in policije. Če je bil podoben poskus pred petimi leti izveden dobesedno sredi noči, zato da bi lažje deložirali tamkajšnje uporabnike in zaprli območje, tokrat Zoran Janković z enakim namenom zlorablja epidemijo. Žal uspešneje, porušena sta že dva objekta, med njima tudi Socialni center Rog, ki je v svoji zgodovini skrbel za spregledane skupine in posameznike, tudi v času epidemije.

V Levici obsojamo nasilno obnašanje mestnih oblasti. Takšna enostranska poteza v času epidemije med drugim izpostavlja vse vpletene večji nevarnosti okužb.

Projektu novega Centra Rog je župan na včerajšnjem rebalansu proračuna MOL priskrbel še dodatnih 1,8 milijona evrov sredstev. V Levici se ves čas zavzemamo zato, da bi se prenova naredila v dialogu z uporabniki, ki so tudi večkrat predlagali možnosti sodelovanja in ponudili različne predloge, med drugim tudi na javnih razpravah, ki pa se jih vodstvo MOL ni niti želelo udeležiti.

Današnje rušenje Avtonomne tovarne Rog, tudi s pomočjo posredovanja policije in varnostnih služb, kaže, da mestna oblast ne izbira sredstev pri uveljavljanju svojih načrtov. Izobraževalni in socialni programi, ki so leta bogatili mesto, bodo z enostransko potezo mesta izbrisani in uničeni, alternativna kultura pa onemogočena, saj bo ostala brez prostorov. 

V Levici zato podpiramo boj uporabnikov in se pridružujemo protestu za obrambo Avtonomne tovarne Rog.

Lokalni odbor in svetniški klub Levica Ljubljana

Deli.