Novi zakon o RTV Slovenija sprejet

S 53 glasovi za in 27 proti je bil v državnem zboru sprejet novi zakon o RTV. Dovolj je bilo ukinjanja oddaj, cenzuriranja prispevkov in šikaniranja zaposlenih. Niti ni pomembno, kdo je začel s to politizacijo. Pomembno je, da bomo s tem končali.

Osrednja rešitev, ki jo predlaga vladna novela zakona o RTV, je ustanovitev enotnega depolitiziranega sedemnajstčlanskega sveta RTV, ki prevzema vodenje, upravljanje in nadzor namesto sedanjega enajstčlanskega nadzornega in devetindvajsetčlanskega programskega sveta, v katerega politika sedaj imenuje kar 21 svojih predstavnikov. Vladna koalicija bo z amandmajem predlaga še dodatno depolitizacijo, saj po novem politika ne bo več imenovala predstavnikov v Svet RTV. Zaposleni bodo iz svojih vrst izbrali 6 članov sveta, preostalih 11 članov pa bi na podlagi izvedenih javnih pozivov imenovali italijanska in madžarska narodna skupnost, predsednik države, Slovenska akademija znanosti in umetnosti, nacionalni svet za kulturo, Olimpijski komite Slovenije, informacijski pooblaščenec, Svet za trajnostni razvoj in varstvo okolja, Nacionalni svet invalidskih organizacij  ter varuh človekovih pravic.

Javni zavod bo po novem predlogu vodila in upravljala uprava, ki bi jo sestavljali štirje člani, vodil pa bi jo predsednik uprave. En član uprave bi bil delavski direktor. Obstoječim mestom direktorjev radia in televizije pa bi dodali mesto direktorja digitalnih vsebin. Na ta način iz vodenja javnega zavoda ne bo samo umaknjena politika, ampak bo dodan še večji poudarek na samoupravljanju zavoda s strani zaposlenih, ki v sistemu z več kot dva tisoč zaposlenimi doslej ni bil ustrezno urejen.

Deli.