Adijo, Grimsov zakon!

Z današnjim dnem se s konstituiranjem novega 17-članskega sveta RTV Slovenije po skoraj dveh desetletjih končuje škodljivo obdobje t. i Grimsovega zakona o RTV.

Zakon je nastal leta 2005, ko je vlada Janeza Janše uzakonila odločilni vpliv strankarske politike na vodenje in upravljanje RTV Slovenija prek programskega in nadzornega sveta, pri imenovanju katerih je dobila odločilno besedo vlada.
Vsaka menjava vlade je zato vplivala tudi na vodenje in upravljanje RTV Slovenija, kar je negativno vplivalo na strateški in profesionalni razvoj največjega slovenskega javnega medija. Daleč največji vpliv si je strankarska politika pridobila po letu 2020. Danes nadomeščeni programski svet je pod vodstvom Petra Gregorčiča deloval “kot en mož”, kot je ta glasovalni stroj pred lanskimi volitvami opisal eden izmed programskih svetnikov in dolgoletni član SDS Slavko Kmetič. V času tega dveletnega pohoda SDS po RTV Slovenija so s programa TV Slovenija izginile v javnosti prepoznavne oddaje, kot so Studio City, Globus, Politično s Tanjo Gobec in še nekatere druge.
Kadrovanje, še zlasti načrtno in nestrokovno lomastenje po televizijskih vsebinah, je sprožilo stavko dela novinarskega kolektiva, ki je opozarjal na škodljive in nepremišljene poteze vodstva generalnega direktorja Andreja Graha Whatmouhga in programskega sveta, ki ga je popolnoma obvladala SDS. Del kolektiva je izpostavil nujnost vrnitve novinarske, uredniške in institucionalne avtonomije. Prav te ključne zahteve smo naslovili s sprejetjem novega zakona o RTV Slovenija. Potrditvi v Državnem zboru julija lani je sledila referendumska bitka v novembru. Sporočilo volilcev je bilo jasno: hočemo RTV Slovenija, ki opravlja službo javnega medija in ne strankarskega trobila.
Brezobzirno strankarsko kadrovanje je na RTV Slovenija povzročilo ogromno škodo. Številni dolgoletni sodelavci, novinarji in drugi medijski delavci, ki so bili v svoj poklic vzgojeni ob spoštovanju strokovnih in poklicnih meril, so zapustili RTV Slovenija. Zaradi šikaniranja se je povečalo število dolgotrajnih bolniških odsotnosti. Vojno proti zaposlenim je še dodatno poglobil dolgoletni medijski operativec stranke SDS in trenutni direktor TV Slovenija Uroš Urbanija, ki je podprl izrek opomina pred odpovedjo delovnega razmerja kar 38-im novinarjem. V minulih dveh letih je nastala ogromna programska škoda, ugled RTV Slovenija je padel na najnižjo raven doslej, poleg programske osiromašenosti je tu še finančna.

Novemu svetu, ki se danes konstituira, želimo, da bo uspešno potrdil takšno upravo, ki se bo znala spopasti z nezavidljivim stanjem na RTV Slovenija, sanirati škodo in postaviti temelje za sodobno javno radiotelevizijo, ki bo v ospredje postavila strokovno delo in služila pravici javnosti o obveščenosti.

Deli.