Ne dovolimo ropanja in uničevanja zaščitenih gozdov

Potem, ko se se spravili nad vodne vire in obale, se je vlada Janeza Janše lotila še naših gozdov! Z novo uredbo namreč dopuščajo posege v zaščitene predele gozdov ter sekanje dreves v pragozdovih in gozdnih rezervatih. To so gozdovi, ki so zaradi okoljsko pomembnih funkcij izločeni iz gospodarjenja in prepuščeni razvoju brez vpliva človeka. Tradicija trajnostnega gozdarstva na področju Slovenije je zaslužna, da so ostali nedotaknjeni že zadnjih 40 let ali dlje, v primeru Rajhenavskega pragozda celo že več kot stoletje. Vlade Janeza Janše to ne gane in bi z eno uredbo omogočila nepopravljivo škodo in izgubo naravnega bogastva.

V programu Levice imamo že od samih začetkov zapisano upravljanje gozdnih ekosistemov, ki temelji na trajnostnem gospodarjenju ob hkratnem ščitenju pestrosti, ki jo gozdovi nudijo. Strinjamo se s slovensko gozdarsko in okoljsko stroko ter številnimi nevladnimi organizacijami in posamezniki, ki so enotni v nasprotovanju tej novi vladni norosti.

Zaščitimo slovenski gozd pred škodljivci – posebej pred tistimi, ki ta trenutek zasedajo najvišje odločevalske položaje v državi!

Deli.