O reguliranju elektronskih cigaret in ‘vejpov’

Skozi desetletja smo kot družba naredili ogromen napredek na področju omejevanja škodljivih učinkov kajenja in preprečevanja kajenja med mladoletnimi.

Vendar v zadnjih letih ta napredek ogroža pojav nereguliranih alternativnih tobačnih izdelkov, kot so elektronske cigarete in “vejpi”, katerih uporaba se razrašča po osnovnih in srednjih šolah. Zato jih je potrebno regulirati, najmanj enako strogo kot navadne cigarete.
Včeraj so poslanci in poslanke na odboru soglasno podprli spremembe zakona o omejevanju uporabe tobačnih izdelkov, katerih cilj je preprečiti zasvojenost otrok in mladostnikov z nikotinom.
S spremembami se določa nadzor nad izdelki za segrevanje tobaka in elektronskimi cigaretami, odpravljajo se kadilnice, najpomembneje pa je, da se prepoveduje aromatizacija tekočin za elektronske cigarete z vsemi aromami, razen z aromo tobaka.
Za otroke je okus tobaka in dima uvodoma praviloma moteč. Zato so tobačne velekorporacije že davno začele aromatizirati cigarete, filtre in ovoje z različnimi aromami. Prednjači mentol, in prav zaradi tega je kot aroma že prepovedan na ravni celotne Evropske unije – v navadnih cigaretah.

Na področju omejevanja uporabe tobačnih proizvodov ostaja še veliko izzivov. Med njimi sta tudi prepoved ekološko iracionalnih in posebej za mlade dizajniranih elektronskih cigaret za enkratno uporabo ter sprejetje pravil o enotni neprivlačni embalaži, ki morajo veljati tudi za alternativne tobačne izdelke, enako kot veljajo za cigarete.

Deli.