Obletnica referenduma o zakonu o RTV

Na današnji dan pred enim letom smo prebivalci in prebivalke Slovenije na referendumu z odločno večino potrdili novi zakon o RTV Slovenija in s tem jasno povedali, da hočemo radiotelevizijo v službi javnosti.

Z novim zakonom smo po skoraj 20 letih pokopali stari Grimsov zakon, ki je glavno besedo na RTV dal vsakokratni vladi. – in ko je na čelu vlade SDS, je to pomenilo šikaniranje zaposlenih, politične diktate novinarjem, ukinjanje kritičnih oddaj, zapravljanje za zgrešene projekte in občuten padec kvalitete programa.
Ampak v resnici nikoli ni šlo zgolj za Janševo vlado, niti zgolj za eno menjavo vodstva. V Levici smo vedno zagovarjali, da strankarska politika nima mesta pri vodenju in upravljanju RTV Slovenija. Naš največji medijski in kulturni javni zavod je tako odslej v rokah zaposlenih in civilne družbe, ki predstavnike imenujejo s pomočjo volitev in javnih razpisov.

Na ta način prekinjamo skušnjavo vladnega političnega mešetarjenja po javni radioteleviziji dandanes in v bodoče.

Javni in neodvisni mediji skrbijo za našo pravico do obveščenosti in za podlago, da sploh lahko oblikujemo svoje mnenje – so temelj, brez katerega družba ne more biti zares demokratična.

Deli.