Zahtevamo referendum proti dodatnim 5,4 milijardam evrov za orožje in misije v tujini!

Zahtevamo referendum proti dodatnim 5,4 milijardam evrov za orožje in misije v tujini vse do leta 2035! Odbor za obrambo danes obravnava resolucijo o razvoju vojske do leta 2035, ki ji v Levici odločno nasprotujemo. Vlada in minister Tonin nimata nikakršne podpore prebivalstva za velikopotezne načrte, ki jih pripravljata.
Zato zahtevamo sklic referenduma iz naslednjih razlogov:

1) Resolucija bi zapravljala za orožje kot nikdar doslej

Resolucija predvideva dvig vojaškega proračuna na 2 odstotka BDP (več kot 1,5 milijarde letno). Do leta 2035 bi to poleg obstoječega proračuna naneslo dodatnih 5,4 milijard evrov za orožje in misije (v besedah resolucije) “čim dlje od ozemlja Republike Slovenije.”
Resolucija obsega tudi neverjeten nakupovalni seznam, ki zgolj v naslednjih petih letih predvideva 50 oklepnikov 8×8, 100 lahkih oklepnih vozil 4×4, transportno letalo, dva helikopterja za specialne sile in dodatne kupe transportnih vozil, raket, minometov in lahkega orožja. Po letu 2026 pa dodatne oklepnike, menjavo Pilatusov, dodatno transportno letalo, še dva helikopterja, premični sistem zračne obrambe in samohodne havbice. Z vsemi korupcijskimi aferami, ki spremljajo praktično vsak orožarski posel v zgodovini Slovenije.

2) Resolucija bi pošiljala vojake na oddaljena krizna žarišča

Resolucija predvideva neprekinjeno sodelovanje pri “nevtralizaciji vojaških groženj”, pri čemer naj bi naenkrat sodelovalo do 300 pripadnikov Slovenske vojske. To naj bi se dogajalo “čim dlje od ozemlja Republike Slovenije”. Torej natanko na bojiščih, kot so Afganistan, Mali, Sirija, Libanon, Irak, kjer je podpora prebivalstva tovrstnim avanturam povsem na dnu. Utemeljitev za te avanture je vedno enaka: “zaostrena varnostna situacija”, pri čemer je zamolčano, da so ravno vojaške avanture tiste, ki destabilizirajo države ter netijo dolgoletne državljanske vojne in medetnične spopade.

3) Resolucija bi izvajala militarizacijo slovenske družbe od šolskega pouka naprej

Resolucija predvideva ponovno uvajanje obveznega služenja vojaškega roka in druge nedefinirane oblike vojaške dolžnosti. Predvideva vojaška izobraževanja, prilagojena različnim starostim, ki bi se jih vključilo tudi v šolske kurikulume. Odprli naj bi dodatni visokošolski program za nacionalno varnost, čeprav je že moč študirati obramboslovje v Ljubljani in Mariboru. Predvideva milijonske oglaševalske kampanje za promocijo vojske. Minister Tonin hoče, skratka, izvajati vojaško propagando nad domačim prebivalstvom, od šolskega pouka naprej.
? Odbor za obrambo se začne danes (torek) ob 14h.
Deli.