Pridružujemo se referendumski iniciativi Za pitno vodo!

V Levici izrekamo podporo iniciativi Za pitno vodo, ki je zagnala zbiranje 40.000 overjenih podpisov za razpis referenduma o nedavnih spremembah Zakona o vodah. Zaščita voda je naša najvišja dolžnost, zato se zbiranju pridružujemo tudi v Levici s svojo mrežo aktivistk in aktivistov!

Spletna stran Za pitno vodo >>

 

Pozivamo vse svoje člane in podpornike, da po svojih močeh pomagajo iniciativi in širijo glas o referendumu med svojimi poznanstvi. Iniciativa mora zbrati 40 tisoč overjenih podpisov v dobrem mesecu dni, zato da lahko spremembe Zakona o vodah dokončno porazimo na referendumu.

Za kaj gre? Vlada je s spremembo 37. člena Zakona o vodi močno razrahljala omejitve za gradnjo objektov ob površinskih vodah, s tem pa odprla vrata za zagrajevanje in omejevanje dostopa do obal in obrežij. Te so v Sloveniji razglašene za javno dobro, kar pomeni, da jih lahko vsakdo koristi za svoje osebne potrebe: za počitek, rekreacijo, druženje in vse ostalo.

Gradnje na priobalnih območjih vodijo v okoljsko degradacijo in povečujejo tveganje za onesnaževanje voda. S tem predstavljajo nevarnost nepopravljive škode tudi za pitno vodo, ekosisteme ter zdravje prebivalk in prebivalcev vse Slovenije. Dovolj je, da se spomnimo primera Kemisa na Vrhniki in Eternita v Anhovem, da razumemo, da dodatno rahljanje omejitev nikakor ni sprejemljivo.

Ogrožene so obale naših rek, jezer in morja, skupaj z njimi pa naše največje bogastvo – čista pitna voda. Nujno je, da jo zavarujemo pred ministroma Vizjakom in Počivalškom, ki narave ne dojemata kot zaklad, ampak kot administrativno oviro na poti do naslednjega posla. V Levici zato glasno vzklikamo: voda je naše javno dobro!

Deli.