Pridružujemo se referendumski kampanji proti posegom v Zakon o vodah

Ker nam škodljivega zakona vlade Janeza Janše, ki omogoča privatizacijo javnih površin ter ograjevanje in omejevanje dostopa do površinskih voda, ni uspelo ustaviti v parlamentu, se v Levici pridružujemo referendumski kampanji o vodah, okoli katere se je oblikovala široka mreža okoljevarstvenih, civilnodružbenih in drugih organizacij. Naš skupi cilje je jasen: zavarovati vodo, naše skupno naravno bogatstvo, pred škodljivimi posegi vlade. Zato je treba 11. julija  na referendumu zavrniti vladni zakon z več kot 340 000 oddanimi glasovnicami.

Luka Mesec, koordinator Levice: “Levica se je kampanji pridružila kot organizator, saj je treba obvarovati slovenske vode pred privatizacijo, slovenske obale pred pozidavo in pravico nas vseh do svobodnega kopanja v slovenskih jezerih, rekah in morju.”

Vode so naše največje bogastvo. S spremembo 37. člena zakona o vodi je vlada nedopustno posegla v obstoječe omejitve za gradnjo objektov ob površinskih vodah – ob rekah, jezerih in ob obali. Z gradnjo, zagrajevanjem in omejevanjem dostopa do obale in obrežij, ki so v Sloveniji razglašene za javno dobro in javni prostor, do katerega imajo vsi prost dostop, na široko odpira vrata zasebnemu kapitalu in privatizaciji prioblanega prostora.

Luka Omladič, koordinator okoljske skupine Levice: ”Bregovi voda v Sloveniji morajo ostati nepozidani. Sporni vladni zakon omogoča pozidavo teh bregov s takoimenovanimi objekti v javni rabi. Ampak to niso objekti, o katerih govori minister Vizjak. Ne gre za otroška igrišča ali sprehajalne steze. Pravzaprav sploh ne gre za javne objekte, ampak za objekte, ki bodo pretežno v zasebni lasti – hotele, gostilne, zasebne terase in plaže. Gre za privatne objekte, ki bodo ljudem zaprli dostop do vode. Poleg tega so obalni pasovi in obale voda izredno občutljiva okoljska področja, kjer vsaka pozidava poseže v vodni krog in s tem v občutljive ekosisteme. Gradbeni posegi v vodna območja pa lahko škodijo tudi podtalnici in s tem ogrožajo pitno vodo.”

Posegi in gradnje lahko vodijo v okoljsko degradacijo rečnih bregov in obalnih predelov ter prinesejo povečana tveganja za onesnaženje tako površinskih kot tudi podzemnih voda. S tem predstavljajo nevarnost nepopravljive škode tudi za pitno vodo, ekosisteme ter zdravje prebivalk in prebivalcev vse Slovenije. Pretekla okoljska  onesnaženja v Sloveniji – spomnimo se Kemisa na Vrhniki in Eternita v Anhovem -, kažejo in dokazujejo, da vladno zniževanje sedanjih omejitev in okoljskih standardov nikakor ni sprejemljivo.

Prihajajoči referendum, na katerem bodo prebivalke in prebivalci sami odločili o tem vprašanju,  je resno opozorilo vladi in zgrešenim prioritetam ministrov Andreja Vizjaka in Zdravka Počivalška, ki ne spoštujeta okoljskih standardov in jih dojemata kot administrativno oviro na poti do naslednjega posla.

Nika Murtič, aktivistka Levice: ”Mislim, da več kot 52 tisoč podpisov pobude za referendum dokazuje zaskrbljenost in nasprotovanje ljudi nad spornim spremembami Zakona o vodah. Tudi sama sem se pridružila številnim prostovoljcem, ki smo mesec dni, na soncu in dežju zbirali podpise pred upravnimi enotami. To sem storila, ker poznam škodljive spremembe in vem, da ogrožajo našo pravico do pitno vode in do prostega dostopa do morja, rek in jezer. Enako bom storila tudi zdaj. 11. julija se moramo vsi udeležiti referenduma in glasovati proti, da ohranimo to, kar pripada vsem nam.”

Slovenije je dežela voda. Naša skupna naloga je, da jih zavarujemo. To pa bomo uspeli le, če bomo preprečevali njeno privatizacijo, spoštovali visoko postavljene okoljske standarde, omejevali gradnjo in posege vanjo, ki bi jo lahko onesnažili, ter skrbeli za vodotoke in podtalnico in s tem zavarovali pitno vodo. Naš glas je glas za vodo in proti škodljivemu zakonu.

 

 

Deli.