Levica v boj proti privatizaciji HIT-a

Zakon o igrah na srečo, ki nam ga kljub nasprotovanju domala vseh, ki jih zadeva, vsiljuje vlada, je še ena v vrsti potez, s katerimi vladajoča politika kaže svojo brezbrižnost do zaposlenih v tej socialno nadvse delikatni panogi, pa tudi do lokalnih okolij, kjer so igre na srečo prisotne.

Zakon, ki ga predlaga vlada, cilja na liberalizacijo klasičnih iger na srečo (loterije), še bolj pa na privatizacijo največjega igralniškega podjetja (HIT) in deregulacijo igralniškega poklica. Razen bodočega kupca HIT-a z zakonom ne pridobi nihče, še najmanj goriško lokalno okolje in zaposleni v panogi, ki bodo po deregulaciji svojega poklica deležni predvsem odpuščanj in slabšanja pogojev dela.

Za območje Nove Gorice pomeni zakon pravo socialno bombo: povečanje brezposelnosti in postopno znižanje prihodkov v občinski proračun, pa tudi širjenje zasvojenosti z igrami na srečo. Posledice pa ne bodo prizadele le Goriške, čutili jih bomo tudi ostali – v obliki manjših prilivov v državni proračun ter zmanjšanega financiranja humanitarnih, invalidskih in športnih organizacij.

Za zavarovanje pred poplavo škodljivih posledic, ki jih prinaša zakon, je Levica vložila predlog za posvetovalni referendum. Na naši strani so invalidske, humanitarne in športne organizacije, delavski sindikati v podjetju HIT, Mestna občina Nova Gorica, pa tudi (!) Slovenska škofovska konferenca in Karitas. Naše največje igralniško podjetje mora ostati v lasti države in lokalnih skupnosti, saj bo le to zagotovilo hkratno uspešno poslovanje ter blaginjo zaposlenih in lokalnega prebivalstva.

Za razliko od vlade imamo v Levici pred očmi predvsem njihove interese, ne pa koristi bodočih prevzemnikov HIT-a!

Deli.