Novi referendum SDS se igra s skrbstvom starejših in vodi v dvig oskrbnin

Komentar Mihe Kordiša na napovedani referendum SDS o dolgotrajni oskrbi

»Janševa vlada nam je zapustila zakon o dolgotrajni oskrbi, ki je to samo po imenu. Po eni strani zapoveduje financiranje vseh mogočih zasebnih izvajalcev – pa čeprav ti oskrbovancem in njihovim družinam v povprečju zaračunavajo 30 % višje cene od javnih domov. Po drugi strani pa ni Janševa vlada predvidela nikakršnega finančnega pokritja za novi zakon, ampak je preprosto podtaknila problem proračunu naslednje vlade. To bi zanesljivo vodilo v dvige oskrbnin – po lastnih ocenah bivšega ministra Cigler Kralja za več kot petino.

Zato smo zamaknili delovanje zakona in kupili čas, da lahko uredimo področje na novo. Hkrati smo zagotovili 30 milijonov evrov za izboljšanje plač in kadrovske okrepitve kronično preobremenjenih negovalcev in oskrbnikov.
Kaj naredi SDS? Napove referendum. Gre za igranje s skrbstvom starejših na račun oskrbovancev in delavcev v domovih, v želji, da se področje privatizira še bolj, kot je v tem trenutku. Pa imamo že zdaj dovolj senekur, deosov in aha groupov, vseh po vrsti tujih korporacij, ki iz področja vlečejo dobiček.

V Levici bomo naredili vse, da preprečimo dvig oskrbnin v času, ko se ljudje že tako komaj prebijajo čez mesec.«

Deli.