Več kot 6.800 zbranih podpisov potrjuje nasprotovanje orožarskim poslom vlade

Danes je skupina aktivistov Levice v spremstvu Luke Mesca predala Državnemu zboru podpise podpornikov za razpis zavrnitvenega zakonodajnega referenduma. Z več kot 6800 zbranimi podpisi skupaj z državljani in državljankami zahtevamo referendum o nakupu 53 oklepnikov Boxer v vrednosti 412 milijonov evrov. Gre za največji nakup orožja v zgodovini Slovenije, za katerega vlada nima legitimnosti, saj mu nasprotuje več kot tri četrtine prebivalcev. Od samega začetka nakup poteka netransparentno in z vrtoglavo rastjo cen. Naš cilj je jasen, zavleči postopke in na ta način preprečiti vladi nakup oklepnikov tik pred koncem mandata, denar pa nameniti za igradnjo javnih najemnih stanovanj, domov za starejše in zdravstvo.

Luka Mesec: »Znova se je pokazalo, da se ljudje strinjajo z našo osnovno zahtevo, naj vlada ne zapravljajo za orožje, medtem ko imamo zdravstveno na kolenih, ko primanjkuje stanovanj in ko se pojavlja draginja, zaradi katere trpijo številne družine. Nezaslišano je, da bi vlada v tem času in tik pred volitvami nabavila oklepnike za več kot 400 milijonov evrov – navsezadnje za dvakrat višjo ceno od prvotne.«

Na vprašanje, ali je referendum dopusten o mednarodnih pogodbah dopusten, Luka Mesec odgovarja, da je po Zakonu o referendumu in ljudski iniciativi to odločitev, ki je v rokah poslancev in poslank v državnem zboru, ki morajo odločiti, da je referendum nedopusten. Žogica je tako na strani vlade, ki mora pokazati, ali premore toliko demokratičnosti, da ne prepreči ljudem odločanja o tako osnovnem političnem vprašanju.

Slovenija ni vojaško ogrožena, je pa ogrožena zdravstveno, socialno in razvojno. A kljub temu, vlada Janeza Janše poskuša skleniti največji orožarski posel v zgodovini države. Pripravlja namreč pridružitev Slovenije Organizacij za sodelovanje pri skupnem oboroževanju (OCCAR). Pridružitev je podlaga za podpis pogodbe o nakupu 53 oklepnikov Boxer v vrednosti 412 milijonov evrov. Oklepniki so namenjeni oblikovanju srednje bataljonske bojne skupine, ki bo namenjena sodelovanju v NATO operacijah.

Največji nakup orožja v zgodovini Slovenije od samega začetka teče po ustaljenem scenariju, netransparentno in z vrtoglavo rastjo cen. Cerarjeva vlada je posel ocenila na 207 milijonov evrov za 56 vozil v letu 2017, medtem ko MORS pod Toninom namerava kupiti 53 vozil za vrtoglavih 412 milijonov evrov.

Vlada za nakup omenjenih oklepnikov nima nobene legitimnosti. Neprecedenčnemu zapravljanju stotin milijonov evrov za nabave orožja nasprotuje več kot tri četrtine prebivalstva. Zato smo decembra 2021 v Levici vložili zahtevo, da naj o nakupu oklepnikov odloči ljudstvo na referendumu, ali pa naj o nakupu odloči naslednja vlada, ki bo po volitvah premogla več legitimnosti, kot jo ima trenutna oblast. Ker je bila naša zahteva za referendum zavrnjena, vladna koalicija pa je zakon o nakupu že spravila skozi Državni zbor, je bila edina preostala možnost zakonodajni zavrnitveni referendum.

Naš cilj je jasen, zavleči postopke in na ta način preprečiti vladi nakup oklepnikov tik pred koncem mandata, denar pa usmerti tja, kjer ga najbolj potrebujemo – z njim bi lahko zgradili ne eno, ampak kar štiri infekcijske klinike, na tisoče javnih neprofitnih stanovanj, na desetine domov za starejše občane, polovico drugega tira, ali pa ta denar vložili v bistveno razvoj znanosti in s tem povezanih delovnih mest, solarizacijo streh stavb v javni lasti, krepitev javnega potniškega prometa itn.

Za zbiranje neoverjenih podpisov podpore za začetek referendumskih aktivnosti smo imeli en teden dni časa. V tem času smo zbrali več kot 6.800 podpisov. Zdaj mora predsednik Državnega zbora določiti rok 35 dni za zbiranje 40.000 overjenih podpisov in dati državljankam in državljanom še zadnjo možnost, da škodljivi zakon zavrnejo.

Deli.