“Rajski dokumenti”: Levica predlaga ukrepe proti davčnim oazam

»Rajski dokumenti« so ponoven dokaz, da v svetu obstajata dva davčna sistema; en za bogate in drugi za vse ostale. Razkritje 76 imen v Sloveniji nas opominja, da v boju proti davčnim oazam pri nas ni bilo storjenega še nič. Zato v Levici že drugič v letu in pol sklicujemo nujno sejo Odbora za finance in monetarno politiko, kjer bomo predlagali ukrepe vladi za boj proti davčnim oazam – tako v Sloveniji kot EU.”

Luka Mesec: “Rajski dokumenti potrujejo, da v svetu obstajata dva davčna sistema; en za bogate in drugi za vse ostale.”

Davčne oaze so način delovanja globalnega kapitalizma

Razkritje “Rajskih dokumentov” zopet dokazuje, da za bogate in multinacionalke v svetu obstaja davčni sistem a la carte. Tisti, ki si lahko privoščijo, lahko različne davke odvajajo v različnih državah, pač tam, kjer se jim najbolj izplača. In tu ne gre zgolj za “skrivanje” denarja, kot se pogosto razume, ampak za način delovanja sodobnega kapitalizma. Ko kupite Iphone, Coca-colo, obleko v Zari, obstaja velika verjetnost, da je del svetovne verige, ki je izdelek proizvedla, speljan preko davčnih oaz. In da bo tam pristal tudi del dobička. Leta 2015 so multinacionalke kar 45% svojih dobičkov kanalizirale v davčne oaze, oziroma kar 600 milijard evrov.

Luka Mesec: “Vsak evro, odveden v davčne oaze, je evro manj za javno šolstvo, zdravstvo, socialo, pokojnine.

Vlada Mira Cerarja ni storila niti enega odločnega koraka, da bi zajezila odtekanje milijonov iz Slovenije

Rajski dokumenti razkrivajo, da so v ekonomijo davčnih oaz vpleteni tudi državljani in podjetja iz Slovenije. Med drugim, da jim pri pretakanju denarja v davčne oaze – tudi davčnim dolžnikom – pomaga nekdanji generalni direktor Davčne uprave, Ivan Simić.

To je seveda le delček slike, zgodbo že dolgo poznamo. V Levici smo ob prejšnjem velikem razkritju davčnih oaz, ob t.i. “panamskih dokumentih” aprila 2016 že zahtevali sklic nujne seje Odbora za finance in monetarno politiko ter Odbora za pravosodje. Sprejeta sta bila dva sklepa, in sicer, naj vlada poroča o svojih ukrepih in ukrepih nadzornih organov na tem področju ter da naj predstavi seznam podjetij v državni lasti, ki poslujejo z davčnimi oazami ali pa imajo tam odprte račune.

Do danes vlada ni izvedla nobenega od teh dveh sklepov. Podobno kot globalne politične elite, ki ali mižijo na obe očesi ali pa sodelujejo pri delovanju sistema davčnih oaz, očitno miži tudi Vlada Mira Cerarja. Kljub večkratni javni problematizaciji davčnih oaz ni storila niti enega odločnega koraka, da bi zajezila odtekanje milijonov iz Slovenije.

Luka Mesec: “Problem ni le, da vlada ne ukrepa proti davčnim oazam, problem je, da celo dopušča, da se državna podjetja prodajajo skladom, ki poslujejo prek slamnatih podjetij v davčnih oazah. Tako je prodala celo drugo največjo banko, NKBM.”

Zato bomo na seji Odbora za finance zahtevali, naj Vlada RS:

  • realizira sklepa, ki sta bila sprejeta že aprila 2016;
  • na ravni EU sproži pobudo za ukinitev davčnih oaz znotraj EU in na čezmorskih ozemljih njenih članic;
  • na EU ravni predlaga, da EU uvede pribitek na transakcije z davčnimi oazami;
  • prepove DUTB-ju in SDH-ju prodajo državnih podjetij ali njihovih deležev podjetjem v davčnih oazah;
  • pri pogajanjih o “Brexitu” kot pogoj, da VB ostane del skupnega trga, zahteva ukinitev davčnih oaz na britanskih ozemljih;
  • pripravi spremembe davčne zakonodaje, ki bodo onemogočale transakcije in poslovanje z namenom izogibanja obdavčitvi, ter pripravi ukrepe za sankcioniranje podjetij in posameznikov, ki so operativni izvajalci mednarodnega sistema davčnih oaz.

 

 

Deli.