PS ZDRUŽENA LEVICA NAPOVEDALA INTERPELACIJO, MINISTRICA PONUDILA ODSTOP

Vlada Mira Cerarja sledi trendu preteklih slovenskih vlad. Reže v socialno državo, v pravice iz dela, v kvalitetno javno zdravstvo in šolstvo. Rezi so bili najgloblji ravno v visokem šolstvu, ki zaradi vseh finančnih udarcev niha na robu preživetja.

Poglejmo le prvo polovico vladavine Stanke Setnikar Cankar na ministrstvu za izobraževanje: porezana so bila sredstva za učno pomoč, sredstva za znanost in raziskovanje, sredstva za mlade raziskovalce, če izpostavimo le nekatere ‘’uspehe’’. Ministrica ni uredila področja sofinanciranja doktorskega študija, zato najperspektivnejši študenti težko nadaljujejo s študijem, saj si ga preprosto ne morejo privoščiti. Še več, uspešno je razjezila javnost z žuganjem študentom in njihovim družinam s šolninami, univerzitetnim delavcem pa s prekarnostjo. Kot da ne bi vedela, v kakšnih izkoriščevalskih razmerah dela sicer perspektivni mladi akademski prekariat. Vse to z izgovorom, da sredstev ni.

Včeraj pa je vsa slovenska javnost izvedela za kaj so se v vseh teh letih sredstva vseeno našla. Kot kaže ni bilo problema dobiti sredstev za avtorske honorarje akademskih elit. V zadnjih desetih letih je deset največjih zaslužkarjev iz javnih sredstev v lastne žepe pospravilo več kot 5,5 milijonov evrov. Tej eliti pripada tudi ministrica Stanka Setnikar Cankar, ki je v zadnjih desetih letih z avtorskimi pogodbami zaslužila kar 636.000 EUR. Ista ministrica, ki se na spletni strani ministrstva za izobraževanje hvali, da je kot dekanja “uspešno izpeljala tudi finančno konsolidacijo Fakultete za upravo”, je iz proračuna iste fakultete dobila izplačanih kar 541.849 evrov. Ministrica Setnikar Cankarjeva je poleg redne plače prejela toliko avtorskih honorarjev, da bi z njimi lahko pokrili skoraj polovico sredstev potrebnih za zagotavljanje učne pomoči. Ko je potrebno zagotoviti sredstva za učno pomoč, študente, pripravnike, mlade raziskovalce, pravijo, da denarja preprosto ni in da je treba varčevati! Odgovor pa je drugačen, ko gre za pretakanje javnih sredstev v privatne žepe akademske elite.

V luči tega smo v Združeni levici javno napovedali interpelacijo ministrice Stanke Setnikar Cankar. Ministrica je tekom dneva predsedniku vlade Miru Cerarju ponudila svoj odstop. V Združeni levici pričakujemo, da bo premier odstop sprejel in da naslednji minister ali ministrica za izobraževanje ne bo nadaljeval s politikami, ki uničujejo javno šolstvo.

Ljubljana, 06.03.2015

Foto: Matej Družnik/delo

Vir: Supervizor

Deli.