Proti škodljivi razprodaji puljske ladjedelnice Uljanik!

Že vrsto let poteka na Hrvaškem intenzivna razprodaja državne lastnine. Vlade bivših jugoslovanskih republik, danes samostojnih držav, so v zadnjih 28 letih med seboj skoraj tekmovale, katera bo bolj “vestno” sledila neoliberalnemu konceptu “vitke države”.

Od začetka 90. let, ko je pod režimom takratnega hrvaškega predsednika Franja Tuđmana še sredi vojne vihre stekla divja privatizacija nekdanje družbene lastnine, smo bili priča številnim sumljivim prodajam državnih podjetij, za katere se je kmalu izkazalo, da so izjemno škodljive, še zlasti za hrvaškega delavca. Vlade vseh barv so s surovo privatizacijo nadaljevale tudi po smrti prvega hrvaškega predsednika.

Istra in Pula, ki sta na Hrvaškem skozi stoletja veljali za simbola razvoja, narodne strpnosti in uporništva, danes doživljata ekonomski kolaps ladjedelnice Uljanik, enega izmed gospodarskih biserov regije. Uprava, ki je vrsto let z napačnimi odločitvami uničevala podjetje, ga želi sedaj dokončno razprodati in pokopati.

Prodaja Uljanika ne bi negativno vplivala le na regijo in njeno prestolnico, ampak tudi na širšo gospodarsko sliko na Hrvaškem. Da ta ni najbolj perspektivna, priča podatek, da je v zadnjih nekaj letih državo zapustilo na tisoče mladih. Nekateri predeli južne sosede se že spreminjajo v regije duhov.

V zvezi s prodajo in nadaljnjimi potezami podjetja je uprava za 16. 2. 2018 sklicala skupščino delničarjev. Delavci, ki se bojijo za usodo ladjedelnice, želijo pred napovedano skupščino storiti vse, da preprečijo najhujše. Sprožili so peticijo podpore, ki se ji pridružujeta tudi Radnička fronta in stranka Levica.

Sindikat in delavci Uljanika zahtevajo:

  1. odstop in zamenjavo uprave in nadzornega sveta podjetja ter preložitev skupščine delničarjev;
  2. državno dokapitalizacijo oziroma nacionalizacijo Uljanika in preprečitev najavljenega prevzema s strani tujih vlagateljev, ki želijo uničiti istrsko ladjedelništvo, ter prepustitev izbire o nadaljnji usodi podjetja njegovim delavcem.

Člane in simpatizerje Levice pozivamo, da se pridružijo zahtevam sindikata ter podpišejo peticijo, s čimer izkazujemo podporo delavcem Uljanika v njihovih prizadevanjih, preprečiti škodljive namere uprave podjetja. Ne pozabimo, da se tudi v Sloveniji srečujemo s podobnimi ekscesi, npr. v Luki Koper, kjer delavci bijejo boj proti sorodnim nameram novo ustoličene uprave.

Skupaj pokažimo, da sega delavska solidarnost tudi preko državnih meja!

Peticijo lahko podpišeš na:
https://www.peticija24.com/nedamouljanik

Deli.