Proti rezom v kulturi v času koronakrize

Medtem, ko vlada z zakonskimi paketi razdeljuje milijarde evrov v pomoč gospodarstvu in državljanom, se je v kulturi odločila za nasprotno politiko: zamrznitev sredstev in napovedala varčevanje. Taka politika je povsem nerazumna, posebej če jo primerjamo z odzivi drugih držav. V Nemčiji bodo v kulturo investirali kar 50 milijard evrov, v Veliki Britaniji so že namenili 150 milijonov funtov za pomoč kulturnikom, na Dunaju je vsak samozaposlen v kulturi prejel 3000 evrov, da bo lahko ustvarjal tudi v kriznih časih ipd. 

V Sloveniji pa imamo vlado, ki v kulturi očitno zopet vidi nekakšnega oporečnika, zato se je odločila kulturo stradati. Medtem, ko založniki poročajo o 90% padcu prometa – logično, saj so knjigarne in vsa prodajna mesta zaprta – se je vlada za povrh odločila še za zamrznitev sredstev Javni agenciji za knjigo (JAK), ki tako do nadaljnjega ne sme prevzeti novih finančnih obveznosti, ne sme izdajati novih razpisov. Podobno je s filmom. Ta je kronično podhranjen že desetletja, veliko pove podatek, da povprečen nemški celovečerni film stane več od celotnega slovenskega letnega proračuna za film. Čeprav smo pred letom in pol v DZ soglasno sprejeli sklep o podvojitvi sredstev za film – podprle so ga tudi stranke zdajšnje koalicije – se je vlada odločila sredstva filmu zamrzniti in s tem ustaviti filmsko produkcijo.

Taka politika do filma in knjige je nesprejemljiva, kot so nesprejemljivi napovedani rezi v kulturni proračun. Ti so nenazadnje tudi gospodarsko škodljivi – kultura je namreč eden sektorjev z visokim multiplikativnim učinkom, hkrati pa slovenski avtorji izkazujejo izjemen potencial, ki pa jim ga država ne omogoča razviti, nasprotno, naravnost sili jih k begu v tujino. Če se ozremo le po filmarjih: Rok Biček zdaj živi in dela v Zagrebu, Mitja Okorn na Poljskem, Sara Kern v Avstraliji, Olmo Omerzu na Češkem.

V Levici zato zahtevamo sklic nujne seje za kulturo, kjer bomo predlagali:

  1. nemudno odmrznitev sredstev slovenskemu filmu in knjigi;

  2. udejanjanje sklepa, ki nalaga podvojitev sredstev za slovenski film (skladno s sklepom odbora za kulturo se v rebalansu proračuna slovenskemu filmu dodeli obljubljenih 11 milijonov evrov letno);

  3. uresničitev obljub po zagotovitvi 2% BDP za kulturo v rebalansu proračuna;

  4. pripravo takojšnjih ukrepov za sanacijo področja filmske ustvarjalnosti, knjige in založništva brez nadaljnjih  posegov v programska in razpisna sredstva;

  5. nadaljevanje s postopki izvedbe že začetih aktualnih javnih razpisov in objavo načrtovanih razpisov.

Deli.