Proti jedrskemu orožju v oporišču Aviano

Danes ob 14.30 bo v italijanskem mestecu Avianu, nedaleč od slovenske meje, na mednarodni dan akcije potekal protivojni protest. Obmejni lokalni odbori Levice izražamo podporo našim italijanskim tovarišem, ki protestirajo proti vojaški vpletenosti Italije na Bližnjem vzhodu in vojaškim operacijam v Avianu.

V Avianu se namreč nahaja ameriško letalsko oporišče, ki ga ameriška vojska koristi za mnoge vojne aktivnosti, zlasti na Bližnjem vzhodu. Gre za strateško pomembno letališče na južni strani Alp za potrebe aktivnosti NATO pakta v JV Evropi in vzhodnem Sredozemlju. V oporišču se nahajajo tako lovci kot tudi bombniki. Prebivalci na Postojnskem jih poznajo po vojaških letalskih vajah nad Počkom, ki se jih že leta poskušajo neuspešno znebiti. In v vojaških operacijah proti Zvezni republiki Jugoslaviji leta 1999 so bombniki poletali prav iz Aviana.

Že od 60ih let prejšnjega stoletja se v oporišču nahaja tudi jedrsko orožje, ostanek hladnovojnih časov, ko so ZDA brez vednosti domačih javnosti v več evropskih državah namestile po nekaterih ocenah okoli 150 jedrskih konic. V zadnjem času so se pojavile informacije o načrtih ameriški vojske, da iz letalskih oporišč v Turčiji v Aviano premesti 50 kosov jedrskega orožja.

Protest pa je tudi posledica čedalje večje vpletenosti italijanske vojske na Bližnjem vzhodu in čedalje večjih vojaških izdatkov Italije. Protestniki so zahteve strnili v 6 ključnih točk:

  1. Italijanska vlada naj ne dovoli uporabe vojaških baz za nove vojaške operacije ZDA na Bližnjem vzhodu.
  2. Odpoklic italijanske vojake iz Iraka in tudi iz operacij, kjer so vpleteni kot okupacijske sile in naj se jih angažira za potrebe civilne zaščite na okoljsko prizadetih območjih.
  3. Drastično znižanje vojaških izdatkov: 70 milijonov evrov dnevno je norost. Takšni izdatki naj se namenijo za izobraževanje, zdravstvo, kulturo in skrb za okolje
  4. Takoj zaustaviti izvoz in tranzit orožja na Bližnji vzhod in v Turčijo ter ostalim najbolj odgovornim državam za destabilizacijo Bližnjega vzhoda in se tako zgledovati po pogumni stavki pristaniških delavcev v Genovi, ki so zavrnili natovarjanje orožja na saudsko ladjo, ki je bilo namenjeno vojnim operacijam v Jemnu.
  5. Italijanska vlada naj podpiše Pogodbo o prepovedi jedrskega orožja, ki je bil z večino držav izglasovana na generalni skupščini Združenih narodov in naj zavrne skladiščenje več kot 50 jedrskih bomb iz Turčije ter naj se zavzame za odstranitev tistih, ki so že skladiščene na državnem ozemlju, vključno v Avianu
  6. Odpravi se državna tajnost pogodb, ki urejajo prisotnost ameriških vojakov na italijanskem ozemlju; to naj bo hkrati prvi korak k temu, da se javno postavi pod vprašaj postavi članstvo Italije v Natu.

V Levici se pridružujemo zahtevam protestnikom, saj nas druži skupna usmeritev k pravičnejši in miroljubni mednarodni politiki. Prav tako nasprotujemo ponovni napotitvi slovenske vojske v Irak, zahtevamo znižanje izdatkov za vojsko, podpiramo omejevanje trgovine z orožjem, s katerimi ameriški imperialisti nezakonito izvajajo svoje operacije na tujih ozemljih in jih Slovenija še izdatno subvencionira. Slovenija naj obenem pristopi h Pogodbi za prepoved jedrskega orožja, katere še ni podpisala in ratificirala. 

Deli.