PROSLAVA OB DNEVU SAMOSTOJNOSTI: NI RAZLOGOV ZA VESELJE

Danes praznujemo 24. obletnico plebiscita, na katerem so se državljanke in državljani Socialistične republike Slovenije odločili za odcepitev od SFRJ. Državni zbor v počastitev tega dogodka organizira slavnostno sejo, ki ji sledi državna proslava v Cankarjevem domu.

Poslanci Združene levice se bomo udeležili seje, ne pa tudi državne proslave. Ugotavljamo namreč, da po 24 letih ni razlogov za proslavljanje.

115.000 brezposelnih, 291.000 ljudi, ki živijo pod pragom revščine, razgradnja javnega zdravstvenega in šolskega sistema ter plenjenje skupaj ustvarjenega premoženja, so le najvidnejše posledice procesov, ki jih je prinesla tranzicija v kapitalizem. Ta se je začela že v Jugoslaviji v 1980-ih, a zares dobila zalet s procesi osamosvojitve, čeprav tega takrat nihče ni zares naglas omenjal. Če bi ljudi na plebiscitu vprašali, če si želijo tranzicije v kapitalizem, bi bil verjetno rezultat precej drugačen.

Osamosvojitev naj bi prinesla “samostojnost in enotnost”. Tako so predlagatelji tudi poimenovali današnji dan. A samostojnost se je skozi tranzicijo sprevrgla v podrejenost Bruslju, Frankfurtu in finančnim trgom, enotnost pa v vse večjo razredno razklanost družbe. V vse večjo neenakost, v vse večji prepad med privilegiranimi elitami na eni ter osiromašena delavski in srednji razred na drugi strani.
V Združeni levici se državne proslave ob obletnici začetka tranzicije v kapitalizem ne bomo udeležili, saj ni razlogov za veselje. Je pa ob tej obletnici treba ponovno opozoriti na dejstvo, da plebiscitarna odločitev za samostojnost ni bila odločitev za tranzicijo v kapitalizem in plenjenje, ki je ta proces spremljajo zadnjih 20 let.

Ljubljana, 23.12.2014

Foto: Stane Sršen

Deli.