Proti prodaji hčerinskih družb Slovenskih železnic

Slovenske železnice so skupaj z SDH v zaključni fazi pogajanj o prodaji skoraj polovičnih deležev družb SŽ – Tovorni promet in Feršped. Po zadnjih znanih podatkih naj bi bil kupec češki oligarh Daniel Kretinsky. SŽ – Tovorni promet je ena od najbolj dobičkonosnih družb v skupini Slovenskih železnic, ki je iz leta v leto bolj uspešna. Ker gre za še eno nesmiselno privatizacijo dobičkonosne družbe v državni lasti in oškodovanje državnega premoženja, v Levici predlagamo spremembo Zakona o družbi Slovenske železnice. Z novelo odpravljamo leta 2016 sprejete spremembe zakonodaje in onemogočamo možnost odtujitve deležev hčerinskih družb SŽ. 

Začetek privatizacije Slovenskih železnic

Vrata za privatizacijo Slovenskih železnic je odprla vlada Mira Cerarja. Takratna koalicija SMC, SD in DeSUS je marca 2016 spremenila Zakon o družbi Slovenske železnice na način, ki omogoča prodajo lastniških deležev hčerinskih družb SŽ do 50 odstotkov minus eno delnico. Zakon je bil spremenjen po tem, ko je direktor SŽ že podpisal pismo o nameri vzpostavljanja strateškega partnerstva z avstrijskimi železnicami, v okviru katerega bi se prodala tudi polovični delež SŽ – Tovorni promet.

Kljub spremembi zakona do prodaje SŽ – Tovorni promet ni prišlo. Zgodba o privatizaciji je za nekaj časa izginila iz oči javnosti, dokler niso januarja 2018 dali zavezujoče ponudbe za vstop v lastniško strukturo francoske državne železnice (SNCF) in češka logistična korporacija EP Holding. Že tri leta trajajoča saga o izbiri kupca in strateškega partnerja tovornega prometa Slovenskih železnic (SŽ) še vedno ni zaključena. Zadnjo besedo o povezovanju med SŽ in češkim koncernom EP holding (EPH), ki ga obvladuje češki oligarh Kretynskega, bo imel Slovenski državni holding (SDH), krovni upravljavec državnega premoženja.

Proti prodaji družb SŽ – Tovorni promet

Vse od začetka postopkov privatizacije SŽ-Tovorni promet in sprejemanja pravnih podlag, ki to privatizacijo sploh omogočajo, je SŽ-Tovorni promet posloval izredno dobro in izkazal kot najbolj dobičkonosna družba znotraj skupine Slovenske železnice.  

V vsem tem času ustvarjanja pravnih podlag in iskanja tujega kupca, vladajoča politika se ni niti lotila preučevanja možnosti, da bi SŽ – Tovorni promet ohranila v državni lasti. V Levici menimo, da privatizacija hčerinskih družb pomeni oškodovanje državnega premoženja in je prvi korak k privatizaciji celotne družbe Slovenske železnice in naprej železniške infrastrukture, kar se je v tujini izkazalo za katastrofalno. Zato predlagamo spremembo Zakona o družbi Slovenske železnice, s katero bi se takšna prodaja onemogočila, državi pa odprla priložnost, da zaščiti svoj gospodarski interes in sama dokapitalizira visoko donosno družbo. 

Miha Kordiš: Družba SŽ tovorni promet ni NLB ali Abanka, nad vlado ni pritiska Evropske komisije ali nekih zavez predhodnih vlad. Odločitev o privatizaciji je samo in izključno v rokah koalicije Marjana Šarca.”

Od ministrice Alenke Bratušek pričakujemo podporo

Ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek, pod katero naj bi prišlo do prodaje polovičnega deleža SŽ – Tovorni promet, je marca 2016 najprej glasovala proti zakonu, ki je odprl vrata za privatizacijo družbe. Nekaj mesecev kasneje, junija 2016, pa se je podpisala pod interpelacijo Levice zoper takratnega ministra za infrastrukturo Petra Gašperšiča, v kateri smo problematizirali tudi Gašpršičeva prizadevanja za privatizacijo železniške infrastrukture in sicer: »S tem zakonom je minister Gašperšič odgovoren za omogočanje odprodaje tistega dela Slovenskih železnic, ki je trenutno najbolj perspektiven.« 

Miha Kordiš: “Cel prejšnji mandat je Alenka Bratušek stala za prizadevanji Levice, da se železnice ohranijo v javnem lastništvu. Pričakujemo, da bo kot ministrica za infrastrukturo držo ohranila in našo zakonsko varstvo železnic pred privatizacijskimi apetiti podprla.”

Od parlamentarnih strank v Levici pričakujemo, da bodo podprle spremembo zakona o družbi Slovenske železnice, s katero bi bila onemogočena odtujitev hčerinskih družb.  

 

Deli.