Za pošteno upokojitveno starost

Ko se je leta 2012 spremenila pokojninska zakonodaja, je prišlo do oškodovanja tistih brezposelnih delavcev, ki so si po poteku nadomestila za brezposelnost sami plačevali prispevke za pokojninsko zavarovanje.

Nikomer izmed pristojnih namreč ni padlo na pamet, da bi oškodovane obvestili, da se po odločitvi druge Janševe vlade čas plačevanja prispevkov ne šteje več v pokojninsko dobo. Vizjakov zakon jim je to odrekel brez njihove vednosti. Zato so jih zaman plačevali še naprej, misleč da se s tem približujejo upokojitveni starosti. Ogromno delovnih ljudi zaradi tega sploh ni prišlo do starostne upokojitve oziroma so se upokojili s trajnimi malusi.
V Levici zato ponovno predlagamo, da se obdobje prostovoljne vključitve po 1.1.2013 (a zgolj do prve prekinitve) šteje v pokojninsko dobo brez dokupa. Predlagamo tudi, da se ta krivica popravi in da se vsem, ki so bili oškodovani, odmeri na novo višjo starostno pokojnino (oziroma starostno pokojnino namesto predčasne).
Opozarjamo, da je naš zadnji poskus odprave teh krivic zminirala prav stranka SDS s svojimi koalicijskimi partnerji. Nato je desnica v parlamentarno proceduro vložila svojo novelo, ki vsebuje praktično identično rešitev.

V Levici smo zato vložili amandmaje, ki naše besedilo enačijo z rešitvijo, ki so jo predlagale koalicijske stranke. Razloga, da bi glasovale proti temu zakonu, koalicijske stranke enostavno nimajo več. V celi zgodbi je žalostno predvsem to, da je bilo potrebno več let naporov in trije poskusi stranke Levica, da je vladna koalicija šele zdaj prepoznala krivice, ki so jih leta 2012 delovnim ljudem in bodočim upokojencem povzročili sami.

Deli.