Pridružujemo se kampanji #samoJApomeniJA !

V Levici se pridružujemo zakonodajni iniciativi Inštituta 8. marec, ki zbira podporo državljanov in državljank za redefinicijo kaznivih dejanj posilstva in spolnega nasilja.

Trenutno veljavna ureditev kaznivih dejanj zoper spolno nedotakljivost sledi zastarelemu “modelu prisile”, kar pomeni, da je kaznivo dejanje le tisto spolno ravnanje, ki je storjeno z dovoljšno silo ali grožnjo. To se presoja na podlagi odpora, ki ga je proti storilcu spolnega ravnanja pokazala žrtev.

Sprememba Kazenskega zakonika je potrebna, saj trenutna ureditev predpostavlja, da se žrtev strinja z vsiljeno spolnostjo, če se fizično ne upira. Če torej žrtev spi, je vinjena, nezavestna ali preprosto otrpla od strahu, potem je to pogosto osnova za zavržbo kazenskega pregona proti napadalcu. S predlagano spremembo aktivno upiranje pri žrtvah ni predpostavljeno, saj se te pogosto ne morejo upreti, zamrznejo ali pa bi upiranje pomenilo še hujšo nevarnost zanje.
Redefinicija kazenskega zakonika je tudi priložnost, da kot družba nadaljujemo pogovor o vprašanjih spolnega nadlegovanja in nasilja, ki so ga nedavno odprli študentke in študenti na fakultetah. Fakultete so namreč zgolj vrh ledene gore naše družbe, ki pod gladino skriva številne primere molka, ignoriranja incidentov in celo prelaganja odgovornosti na žrtve. Zadnje, kar potrebujemo, je nadaljnje dopuščanje sodne prakse, ki legitimizira takšno stanje z oproščanjem napadalcev.
V Levici bomo zato pomagali zakonodajni iniciativi #samojapomenija z našo terensko mrežo, da zbere potrebnih 5 tisoč overjenih podpisov za vložitev zakona.

Podpiši tudi ti, več informacij na:
https://www.samojapomenija.si/

Deli.