Vlada Janeza Janše povozila zahtevo po odpravi prepovedi gibanja med občinami

Potem ko smo v ponedeljek v Levici vložili zahtevo za oceno ustavnosti 9. in 103. člena t. i. interventnega zakona ter odloka, s katerim je omejeno gibanje prebivalkam in prebivalcem izven občine stalnega ali začasnega prebivališča, smo danes na seji odbora za zdravstvo in odbora za notranje zadeve od vlade Janeza Janše zahtevali, da nemudoma odpravi prepoved gibanja prebivalcev med občinami. Gre za protiustaven, nesmiseln in pretiran represivni ukrep, ki z omejevanjem širitve koronavirusa nima nobene zveze. Vladna koalicija od te represije tudi po današnji seji ne odstopa, kljub temu da je prepoved medobčinskega gibanja za neutemeljeno označila tudi stroka. Prebivalci ostajajo še naprej ujetniki v lastnih občinah, razen če se v sosednjo občino vozijo na delo v prenatrpane proizvodne hale, kjer delajo brez zaščitnih sredstev. V tem primeru  vlado Janeza Janše za njihovo in javno zdravje ne skrbi več.

Sprejemanje prepovedi medobčinskega gibanja

Povod za sprejetje prepovedi medobčinskega gibanja odloka je bil sončni konec tedna med 27. in 29. marcem, ko naj bi se ljudje množično sprehajali po nekaterih turističnih krajih v Sloveniji. Že po nekaj dneh se je izkazalo, da medijsko poročanje v zvezi z izletniki netočno. Trum nedeljskih izletnikov nikoli ni bilo, medijsko poročanje pa je bilo prenapihnjeno. Poročanje medijev so na laž postavili podatki DARSA in tudi nekateri župani, ki so priznali, da čez vikend njihovi kraji res niso bili polni izletnikov.

Tudi če bi trume izletnikov dejansko obstajale, to ne bi upravičevalo vladnega ukrepa omejitve medobčinskega gibanja. Ta je nesmiseln in neutemeljen, saj nekaj posamičnih izletnikov, ki se gredo sprehajat v naravo, ne more predstavljati niti približno tolikšnega tveganja za širjenje okužbe Na to, da je ukrep nesmiseln in sprejet mimo posvetovanja s stroko, je že dan po njegovem sprejetju, opozoril direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje, nato pa številni epidemiologi in strokovnjaki. .

Neživljenjskost prepovedi

Prepoved gibanja med občinami se iz dneva v dan izkazuje za vse bolj neživljenjsko. Medtem ko takšna prepoved dejansko prepoveduje socialno ranljivim, da bi šli v sosednjo večjo občino v diskontno trgovino, ne prepoveduje tem istim ljudem, da se vozijo čez pol Slovenije na delo na gradbišča in v proizvodne hale, kjer se drenjajo s sodelavci brez vsakršne zaščitne opreme.

Najbolj absurdno pri vsem skupaj pa je to, da je dejansko prehajanje občinskih mej sedaj težje kot prehajanje državnih mej, med drugim tudi državne meje z Italijo. Od tam je vlada umaknila vse zdravstvene enote civilne zaščite, policija pa čez mejo spusti praktično vsakega, ki ne kaže znakov okužbe, za ugotavljanje katere policija ni niti usposobljena niti pristojna.

Odlok je v nasprotju z ustavo

Prepoved  gibanja med občinami ni bila uvedena le na lažnem povodu, ampak je tudi v nasprotju z ustavno zagotovljeno pravico do svobode gibanja. Ukrep je namreč nesorazmeren, saj brez jasnih ciljev omejuje gibanje prebivalcem vseh 212 občin in ne upošteva stopnje okuženosti ali velikosti občin. Poleg tega je vlada povsem neodgovorno in neutemeljeno z odlokom podelila občinam še  dodatne pristojnosti, da lahko arbitrarno sprejmejo še strožje ukrepe, ne da bi pri tem zahtevala presojo utemeljenosti tovrstnih ukrepov ali njihovo navezavo na preprečevanje širjenja nalezljive bolezni.  Zaradi tega smo v Levici in s podpisi opozicijskih strank v ponedeljek vložili zahtevo presojo ustavnosti odloka, s katerim je omejeno gibanje prebivalkam in prebivalcem izven občine stalnega ali začasnega prebivališča.

Koalicija ne odstopa od prepovedi medobčinskega gibanja

Ne glede na to, da je prepoved medobčinskega gibanja nesmiselna, neživljenjska,  nestrokovna in celo protiustavna, vendarle služi določenim namenom, ki pa seveda nimajo veze z omejevanjem epidemije novega koronavirusa. V Levici od začetka epidemije opozarjamo, da želi vlada Janeza Janše z ad hoc sprejetimi vladnimi odloki in interventnimi posegi trajno poseči v zakonodajo, policiji in vojski pa podeliti čim večji obseg pooblastil ter na ta način vzpostaviti nadzor in kontrolo nad državo in njenimi prebivalci.

Predloga sklepa Levice, da naj vlada Janeza Janše nemudoma odpravi prepoved medobčinskega gibanja in za nadaljevanje kaznovanja tistih, ki prestopijo občinske meje, so povozili poslanci koalicijskih strank SDS, NSI, SMC in DESUS.

Deli.