Za pravičen prenos dopolnilnega zavarovanja

V javnost je pricurljal predlog progresivnega obveznega zdravstvenega prispevka, ki ga trenutno usklajujemo s koalicijskimi partnerji.

Z njim zasledujemo dva cilja:

  • spremeniti enotno 35-evrsko dajatev v progresivno, s katero bi vsak prispeval po svojih zmožnostih;
  • hkrati pa ohraniti približno enako stopnjo financiranja, kot jo zagotavlja trenutno predvidena oblika prenosa dopolnilnega zavarovanja v obvezni zdravstveni prispevek.

Predlog je oblikovan tako, da se višina prispevka dvigne za osebe s plačo, višjo od povprečne ter spusti za osebe s plačo, nižjo od povprečne.

Na ta način bo skoraj 80 odstotkov zavezancev na enakem ali na boljšem. Manj bi plačevalo 1.204.201 zavezancev, na približno istem pa bi ostalo 59.069 ljudi.

Prispevek bi se dvignil za petino najbolje plačanih v Sloveniji, vendar bi tudi za njih novi prispevek predstavljal manj kot 2 odstotka mesečne bruto plače.

Predlog, ki smo ga pripravili, je boljša in pravičnejša rešitev, kot je samo čisti prenos dopolnilnega zavarovanja v obvezni zdravstveni prispevek.

Vlada je doslej že sprejela pogumno in pravilno odločitev, da iz rok privatnih interesov iztrga zavarovanje za storitve, za katere se vsi strinjamo, da bi jih moralo v celoti kriti obvezno zavarovanje. Izkoristiti pa moramo tudi priložnost, da zbiranje tega dela sredstev uredimo tako, da bo vsak prispeval po svojih zmožnostih.

Deli.