Prelomljena beseda vlade glede višine dviga študentske urne postavke

Študentje in dijaki, ki delajo prek študentskih servisov, so najbolj prekarizirani delavci v Sloveniji. Čeprav se študentsko delo oglašuje kot “nabiranje izkušenj, kompetenc in znanj”, študentje in dijaki “kompetence in znanja” pogosto nabirajo v strežbi, dostavah, lažjih fizičnih delih in to za plačila, ki ne dosegajo niti nivoja minimalne plače. Minimalna urna postavka za študente je namreč trenutno le 4,13 evra neto. V Levici smo, na podlagi sporazuma z vlado Marjana Šarca, predlagali, da se jo dvigne na 5 evrov neto, a smo po več kot petih mesecih usklajevanj in prelomljenih obljub dosegli zvišanje na 4,56 evra neto. 

Vlada Marjana Šarca študentom noče dati dogovorjenega: višje minimalno plačilo ter povračilo stroškov malice in prevoza

V sporazumu med Levico in vladno koalicijo, ki je bil usklajen z ministrstvom za delo, podpisali pa so ga predsedniki vseh koalicijskih strank z Marjanom Šarcem na čelu, sta nedvoumno zapisana dva ukrepa, s katerimi bomo zvišali minimalno plačilo za študentsko delo:

  1. “delavcem dijakom in študentom v tem trenutku ne pripadata pravici, ki pripadata vsem zaposlenim. Zato bomo delavcem študentom in dijakom:

    1. zagotovili pravico do regresa za malico za vsak dan, ko so na delu več kot 4 ure;

    2. zagotovili pravico do povračila stroškov javnega prevoza na delo od kraja bivanja do kraja dela.”

  2. “Trenutno vrednotenje študentskega dela ni pravično, saj krši načelo enakega plačila za enako delo. Minimalna urna postavka za študentske delavce je namreč določena pod nivojem minimalne plače, njeno usklajevanje pa je nesmiselno vezano na gibanje povprečne plače. Zato bomo:

    1. dvignili minimalno urno postavko za študentsko delo;

    2. uredili način usklajevanja minimalne postavke, da se bo ta dvignila hkrati z dvigom minimalne plače.”

Levica je predlagala, da se študentska urna uskladi z minimalno plačo tako, da se iz sedanjih 4,13 dvigne na 5 evrov neto na uro, stroške malice in prevoza pa se določijo normirano v višini 10%, tako kot to že sedaj določa zakon o dohodnini.

Kako verjeti tistim, ki se ne držijo niti pisnih dogovorov?

Koalicija je s sprejemom zakona zavlačevala 5 mesecev. Med usklajevanji predloga zakona, ki bi študentom zagotovil višje minimalno plačilo in povračilo stroškov povezanih z delom, se je izkazalo, da koalicija in vlada sporazuma z Levico ne želita spoštovati.

Levica se je v usklajevanju približevala in upoštevala smiselne pripombe ministrstva in koalicije, a ker na drugi strani želje po spoštovanju sporazuma ni bilo, je Levica zakon julija vložila v proceduro sama. Predlagali smo takojšen dvig minimalne urne postavke na 5 evrov neto, ki vključuje tudi stroške prevoza in malice.

Usklajevanje se je nadaljevalo. V mesecu septembru je koalicija tudi formalno odstopila od dogovora v Sporazumu, da bodo študentom dobili povrnjene stroške prevoza in malice. A smo vseeno dogovorili in skupaj zapisali kompromisni sklep glede dviga minimalne urne postavke za študentsko delo:

“Sklep: Minimalna urna postavka za študentsko delo bo v zakonu določena po formuli (minimalna bruto plača deljena s 167 ur mesečno), torej 5,63 evra bruto oz. 4,76 evra neto s 1. 1. 2020.”

Namesto dogovorjenega kompromisnega dviga na 4,76 evra neto, samo 4,56 neto  

Danes je koalicija z Listo Marjana Šarca na čelu povozila tudi kompromisni sklep in s tem pisni dogovor, da se študentom plačilo zviša na vsaj 4,76 evrov na uro. Dvajset centov razlike morda zveni malo, a potrebno je upoštevati dejstvo, da se je minimalna postavka od leta 2015 do danes dvignila le za ubogih 39 centov, saj se ni usklajevala z minimalno plačo, in da smo v Levici našo zahtevo po 5 evrih na uro že znižali in pristali na kompromisni predlog koalicije, ki bi postavko zvišal na 4,76 evrov na uro.

Predlog Levice

Kompromisni dogovor Levice in koalicije

Predlog s katerim koalicija krši kompromisni dogovor

5€ / uro

4,76 € / uro

4,56€ / uro

Poslanci, ki so včeraj sebi dodajali nove privilegije, so namesto stiskam študentov, raje gledali na poslovne interese delodajalcev, ki študente uporabljajo kot hitro zamenljivo in podplačano delovno silo brez osnovnih pravic, ki pripadajo ostalim delavcem.

20 centov nižja minimalna urna postavka, ki jo je danes izglasovala koalicija za študente, ki poleti opravljajo sezonska dela ali pa za tiste, ki so prisiljeni v prekarno pozicijo rednega delavca brez pravic, pomeni tudi do 35 evrov razlike na mesečni ravni. Za poslance, ki so bodo z davčno reformo v naslednjih tednih plačo skušali dvigniti celo do 900 evrov, to seveda ni veliko, za študenta pa zelo veliko: npr. to je znesek polovico subvencionirane cene najcenejše študentske sobe v Ljubljani, ki jo dobijo le redki, in več kot znaša cena študentske vozovnice za širše območje ljubljanskega potniškega prometa.

Deli.