Proti pregonu protestnikov in kriminalizaciji političnega izražanja

V Levici smo danes v parlamentarno proceduro vložili zahtevo za sklic nujne seje Odbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo glede nedopustnega teptanja demokratičnih standardov, represivnega pregona protestnikov in kriminalizacije svobodnega političnega izražanja, ki jih od imenovanja sistematično izvaja vlada Janeza Janše in njeni zvesti pripadniki iz SDS. Od vlade terjamo, da nemudoma preneha z napadi na vse, ki nasprotujejo njenim ukrepom in njenim nezakonitim ravnanjem, in naj zagotovi, da represivni organi začnejo spoštovati pravico do svobodnega govora in omogočijo vsem enako obravnavo brez dvojnih meril in standardov, ki zdaj veljajo za privilegirane vladne predstavnike, ki kršijo pravila. To pa je mogoče le, če vlada preneha s političnimi pritiski in podrejanjem represivnih organov. 

Protesti zoper vlado Janeza Janše so popolnoma legitimni!

Nejevolja prebivalk in prebivalcev Slovenije nad vlado Janeza Janše narašča iz dneva v dan. Ta se izraža tudi v mirnih in simboličnih protestih, na katerih vedno večja kritična masa protestnic in protestnikov opozarja, da je vlada “protikorna ukrepe” izrabila za biznis stoletja z zaščitno opremo, svoje vladanje pa poskuša ustoličiti s teptanjem osnovnih demokratičnih standardov (onemogočanje javne razprave, izključevanje stroke in javnosti, izključitev nevladnih organizacij, suspenz pravice do referenduma …), vpeljavo ukrepov, ki so izključno namenjeni krepitvi avtoritarnosti (popolna pristojnost nad razporejanjem proračunskih sredstev, zagotavljanje odločilnega vpliva v ključnih institucijah, diskreditacije opozicije in oviranje njenega dela …) in s krepitvijo represije (prekomerno omejevanje gibanja, krepitev pooblastil policije, zahteve po podelitvi policijskih pooblastil vojski, nakupi dodatne opreme za obvladovanje množic, …).

Vlada s kaznovanjem protestnikov ne ščiti zdravja, ampak omejuje svobodo političnega izražanja

Da je to pravi obraz vlade Janeza Janše, se je pokazalo že ob prvem protestu 22. aprila, ko so bili mimoidoči posamezniki in posameznice in družine z otroki sankcionirani s strani policije, ker so na trgu pred državnim zborom ob upoštevanju predpisane distance položili v znak protesta na tla papirnata stopala, ki so bila opremljena s sporočilom vladi. Pričevanja posameznikov, ki so sodelovali v tej simbolični protestni gesti, potrjujejo, da je policija predlog za globo napisala le tistim, ki so na trg odložili simbolično stopalo s sporočilom, ne pa tudi ostalim prisotnim na trgu. Kar pomeni, da ni bila sankcionirana kršitev prepovedi gibanja in javnega zboranja, ampak protestno nestrinjanje in svoboda političnega izražanja.

Na drugem in tretjem mirnem protestu na kolesih, ki sta se ob spoštovanju vseh preventivnih ukrepov odvijala 24. aprila in 1. maja, je policija ukrepala enako kot prvič – predlagala je globe za udeležence. Takrat je delo policije spremljal in koordiniral sam minister Hojs preko twitterja. Ampak to ni bila navadna koordinacija, temveč je šlo za neposredno dajanje navodil in pritisk na policijo in zdravstveni inšpektorat, da naj za identifikacijo protestnikov uporabijo vsa razpoložljiva sredstva. Da so pozivi in pritiski ministra za notranje zadeve na (neodvisne) represivne organe nedopustni in da so ministrove grožnje vsem, ki se udeležujejo protestov sporni, je večkrat opozorila tudi stroka.

Minister Hojs izvaja pritisk na policijo, naj prostestnike kazuje brez pravne podlage!

Minister Hojs vsakemu, ki se drzne izraziti nasprotovanje vladajoči avtoritarni oblasti, grozi s pregonom za neobstoječa kazniva dejanja, policijo pa poziva k nezakonitemu ravnanju. Ampak kaznivo dejanje ogrožanja zdravja, za katerega poziva policijo, da naj poda ovadbe za pregon protestnikov, po veljavnem Kazenskem zakoniku na primer sploh ne obstaja. Minister tako policijo poziva k vlaganju ovadb zoper protestnike, ki sploh nimajo pravne podlage, ker protestniki niso zagrešili nobenega kaznivega dejanja. Nepoznavanje zakonodaje in osnovnih ustavnih načel se kaže tudi iz samega poziva policiji, da naj za identifikacijo protestnikov uporabi vsa razpoložljiva sredstva. Iz izjav ministra Aleša Hoja zato lahko le ugotovimo, da ne razume veljavne zakonodaje iz svojega področja in področja policijskega prava.

Protestniki se pravil varovanja zdravja držijo bolj kot minister Hojs in nekateri ostali predstavniki vlade

Poleg tega da notranji minister ne pozna veljavne zakonodaje in da presega svoja pooblastila, ne spoštuje niti tistih ukrepov, ki jih sam predlaga. Med velikonočnimi prazniki, ko je za vse veljala stroga prepoved prehajanja občinskih meja, je minister Hojs obiskal družinsko počitniško hišo v bližini Metlike in s tem kršil vladni odlok. Veselo se je družil tudi s pripadniki vojske in policije ob Hrvaško – Slovenski meji brez zaščitne maske in brez upoštevanja varne distance. Ni bil edini iz vladajočega vrha, ki se je požvižgal na pravila. Tu so še drugi: Pahor, Tonin, Kacin, Gantar,… Medtem ko so navadni državljani oglobljeni za kršitev odloka ali javno izraženi protest, za vladni vrh in druge predstavnike države očitno obstajajo druga merila.

Vlada Janeza Janše si želi popolnomo podrediti represivne organe

Vsem je jasno, da vlada Janeza Janše, z ministrom Alešem Hojsom v prvi bojni vrsti, krepi svojo avtoritativnost s povečevanjem represije. Podrejanje represivnih organov s kadrovsko čistko in nameščanjem zvestih kadrov je del strategije, s katerim si želi vladajoča klika zaščiti svoje  sporne poslovne interese (financiranja strankarskega delovanja, madžarski denar, nakup zaščitne opreme idr.) ter se zavarovati pred preiskavami, pregoni in obsodbami. Za zaščito lastnih interesov pa je potrebno preprečiti tudi kakršnekoli proteste, ki bi lahko znova odnesli vlado Janeza Janše. Za tiste, ki so pozabili: oblast iz rok so mu vzeli ravno največji protesti v zgodovini Slovenije, povod zanje pa so finančne mahinacije in nezmožnost pojasnitve izvora premoženja.

Proti samovolji vlade Janeza Janše je potrebno ukrepati

Kot je že to v navadi, oblast Janeza Janše blati, javno napada in osebno diskreditira vse, ki podvomijo vanjo. Od prevzema oblasti do danes so njihova tarča bili strokovnjaki, zdravniki, nevladniki, opozicijski politik, protestniki in celo policisti. Dovolj je, da pogledamo twitte predsednika vlade, njegovega udarnika Hojsa, zvesta sledilca Mahniča ali Breznika, da si ustvarimo sliko, da so tisti, ki mislijo s svojo glavo in se javno izpostavijo, v nemilosti vladnega teptalega stroja, ki ga je monopolizirala stranka SDS. Zato se je treba vprašati, kaj je njihov resnični namen. Odgovor je zastraševanje. Vlada sistematično tepta vse okoli sebe in jaha na strahu in terorju, ki ga proizvaja. Povrh vsega pa želi normalizirati stanje, v katerem sta na koci svoboda in demokracija.

Svet se bo po tej krizi najbrž res spremenil. A ker se nihče od nas ne želi zbuditi v državi, ki bo na las podobna orbanovi Madžarski, pozivamo poslanke in poslance, naj na nujni seji Odbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo obsodijo vladno teptanje demokratičnih standardov ter osebne diskreditacije in napade vladnih predstavnikov na vse, ki nasprotujejo ukrepom vlade in opozarjajo na njena nezakonita ravnanja. Na koncu pa s sprejetjem predlaganih sklepov vladi naložijo, naj nemudoma:

  1. odpravi dvojne standarde, ki njenim predstavnikom zagotavljajo privilegirano obravnavo in omogočajo kršitev pravil,  vse vpletene pa poziva k razmisleku o odstopu s funkcije,

  2. preneha s političnimi pritiski in podrejanjem represivnih organov in

  3. zagotovi takšne okvire za delovanje represivnih organov, ki bodo zagotavljali enako obravnavo in zagotovili spoštovanje pravice do svobodnega političnega izražanja.

Deli.