Predstavitev kandidatov: Celje

Danes je Levica v celjskem Parku svobode javnosti predstavila kandidate, ki na letošnjih parlamentarnih volitvah kandidirajo za sedež v Državnem zboru (DZ) RS v 5. volilni enoti. Poudarek je bil, seveda, na kandidatih iz celjskih volilnih okrajev, kjer se za poslanske mandate potegujejo:

  • Mateja Žvižej (Celje I),
  • Željko Cigler (Celje II),
  • Sebastijan Ašenberger (Žalec I in II) ter
  • Anže Razboršek (Šentjur).

Zbrane je poleg kandidatov nagovoril tudi dr. Franc Trček, poslanec Levice v aktualnem sklicu DZ.

Levica odločno v boj za poslanske mandate na Celjskem

Spomnimo, gre za druge državnozborske volitve v zgodovini stranke, ki je leta 2014 presenetila z volilnim prebojem. Tokrat se Levica na volitve odpravlja še bolj enotna, številčna in motivirana kot prejšnjič, cilj je podvojitev poslanskih mest. V enajstih volilnih okrajih 5. volilne enote bo zaupanje volilcev tako iskalo deset kandidatov.

V volilnem okraju Celje II se v volilno tekmo podaja Željko Cigler, leta 1958 rojeni univerzitetni diplomirani politolog, zaposlen v Mestni občini Celje na področju družbenih dejavnosti. Kot občinski uslužbenec je, tudi v vlogi vodje, sodeloval pri več projektih, ki so se dotikali sociale, izobraževanja, vrtčevske problematike, nevladnih organizacij ter zagotavljanja kvalitetne starosti starejših občanov.

Pri političnem delu ga vodi posebna skrb za najranljivejše družbene skupin. V ospredju njegovih prizadevanj bodo tako poleg delavcev še brezposelni, prekarci, mladi, upokojenci, invalidi, stigmatizirane manjšine ter ostali na družbeni margini, pa tudi kulturniki, iskalci stanovanj, nevladne organizacije ipd.

Željko Cigler: “S stališča državne politike in lokalne samouprave je nesprejemljivo, da raste število brezposelnih izobraženih mladih, ki v vse večjem številu odhajajo za kruhom v tujino, istočasno pa tudi število starejših, ki nujno rabijo finančno dostopno pomoč na domu. Politika jih zavrne z obrazložitvijo, da to ni njena pristojnost oz. da za to ni finančnih možnosti. Rok trajanja takšne politike se je iztekel!”

V volilnem okraju Celje I kandidira Mateja Žvižej (1976), sicer uslužbenka Osrednje knjižnice Celje, ki je širši javnosti bolj poznana po svojem kulturnem udejstvovanju. Njena strast je gledališko ustvarjanje. Že dobri dve desetletji kot članica več društev, med drugim KUD-a Zarja Trnovlje, soustvarja amatersko gledališko sceno v Celju. Ob vsem tem je trenutno tudi tik pred zaključkom študija na Višji šoli za hortikulturo in vizualne umetnosti.

Mateja Žvižej: “Najbolj me prizadenejo krivice in neenakosti, ki se v zadnjih desetletjih nekontrolirano širijo v naši družbi. Kot poslanka se bom zato zavzemala predvsem za delavske pravice, socialno državo, kulturo, kot Celjanka pa za sanacijo naše kotline in ohranitev okolja ter za vzpostavitev pogojev za večjo samooskrbo.”

Volilce obeh žalskih volilnih okrajev bo nagovarjal Sebastjan Ašenberger (1973), specialist pnevmologije na Kardiološkem oddelku Splošne bolnišnice Celje, ki se je za kandidaturo na listi Levice odločil na podlagi osebne izkušnje nekoga, ki prihaja iz delavskega okolja in ki je na lastni koži občutil, kako pomembni so javno šolstvo ter ostali javni sistemi za posameznike iz šibkih socialnih okolij. Njegov fokus bo na področju, v katerega je vpet poklicno, tj. na javnem zdravstvenem sistemu.

Sebastjan Ašenberger: “Pri svojem delu žal opažam, kako zaradi neustrezne zdravstvene politike peša javni zdravstveni sistem. To se kaže v podaljševanju čakalnih dob, preobremenjenosti in izgorelosti zaposlenih v javnih zavodih, pomanjkanju kadrov ipd. Levica je edina, ki ponuja rešitve ne le za ohranitev, temveč za krepitev in povečanje kakovosti javnih sistemov, tako zdravstva kot šolstva!”

Predstavitev “celjskih” kandidatov Levice je sklenil najmlajši Anže Razboršek, ki kandidira v šentjurskem volilnem okraju in ki svojo politično dejavnost posveča tematikam okoljevarstva in delavskih pravic. Je tudi kulturni ustvarjalec, ki se večinoma posveča izdelavi kratkih filmov žanra arthouse ali komedije ter različnim drugim oblikam angažiranih umetniških praks. Kot poslanec bi se posebej zavzel za demokratizacijo delovnih mest, širjenje socialnih pravic ter povečanje vpliva državljanov v političnem procesu.

Kdo so ostali kandidati Levice iz 5. volilne enote in bližnje okolice?

Tudi v ostalih okrajih celjske volilne enote Levico zastopajo lokalno prepoznavni posamezniki, med katerimi posebej izstopa Goran Lukić, sindikalist in delavski aktivist, ki kandidira v okraju Velenje II in ki je prepoznaven tudi na nacionalnem političnem parketu. V Velenju (okraj I) Lukiću družbo dela Tjaša Podpečan, medtem ko bodo koroške okraje zastopali Dorotea Pospihalj (Slovenj Gradec), Milan Mrđenović (Ravne) in Branko Ivanič (Dravograd). V Mozirju barve Levice zastopa Helena Žagar.

Zbrane je v imenu stranke nagovoril tudi Franc Trček, poslanec v DZ, sicer pa tudi sam kandidat za ponovno izvolitev v mariborskem okraju IV. V svojem slogu je poudaril predvsem pomen stika stranke in njenih kandidatov s “terenom” oziroma poznavanje problematik, s katerimi se soočajo različna lokalna okolja po Sloveniji, tudi celjsko.

Franc Trček: “V preteklem mandatu sem iz prve roke ugotovil, kako pomembno je, da imamo čim bolj lokalne kandidate, ki poznajo okolje in ki bodo znali ostati v stiku s svojo bazo. Malo za šalo: ko grem v Mariboru v soboto na tržnico, to traja od desetih do dveh!”

Vse kandidatne liste Levice so dostopne na naslednji povezavi.

Deli.