PREDLOG ZAKONA NSi O PRIKRITIH VOJNIH GROBIŠČIH IN POKOPU ŽRTEV ZA ZDRUŽENO LEVICO NI SPREJEMLJIV

Pred dobrim tednom je NSi vložila v proceduro predlog zakona o prikritih vojnih grobiščih in pokopu žrtev. Predlog NSI-ja smo v Združeni levici preučili. Ta vsebuje tri rešitve, ki za nas niso sprejemljive.

Prvič: pristojnosti ministrstva prenaša na nevladno komisijo. V preteklosti so bile podobne komisije in sveti javnih zavodov velikokrat trojanski konj za vsiljevanje določenih rešitev in ideologij, ki ne morejo biti uradna stališča Republike Slovenije. Drugič: ta predlog ne določa, kakšna bo žalna slovesnost in obeležje na teh grobiščih. Tukaj je veljavni zakon popolnoma jasen in prepoveduje vsakršno poveličevanje ali upravičevanje sodelovanja z nacizmom in fašizmom. Tretjič: predviden je samodejni vpis evidentiranih grobišč v register kulturne dediščine. Tudi glede tega je veljavni zakon boljši: grobišče se lahko vpiše v register kulturne dediščine, če izpolni vse pogoje. Tako bi moralo ostati.

V Združeni levici ne nasprotujemo zavarovanju in obeleževanju grobišč, če se ne izkorišča za opravičevanje kolaboracije z nacizmom in fašizmom, zakona v tej obliki pa ne bomo podprli. Zagovarjanje kolaboracije je šlo pri nas v zadnjem času predaleč. Spomnite se na domobransko proslavo na Šentjoštu ali pa spomenik v Grahovem!

Združena levica ne bo dovolila, vdora teh ljudi in idej v državni aparat in uradna dejanja države. Eno je zasebna dimenzija, kjer so vse žrtve enake, drugo pa je uradna opredelitev. Sodelavci okupatorja so bili na napačni strani, in to aktivno. Tega ne more nič spremeniti. Osvobodilno gibanje je bilo na pravi strani in tudi socialna revolucija je bila upravičena.

Združena levica je protisistemska stranka, zato nam je jasno, da tisti, ki želijo diskreditirati partizanski boj za svobodo in pravično družbo, to počnejo predvsem zato, da bi diskreditirali tiste, ki si danes prizadevamo za boljšo družbo.

V Ljubljani, 19.04.2015

Foto: Reuters

Deli.