Odločno proti poskusom omejevanja pravice do splava!

Odločno proti poskusom omejevanja pravice do splava!
(širi informacijo o protishodu: sobota ob 10h, Prešernov trg, LJ)

Svobodno odločanje o rojstvu je temeljna pravica, izborjena in pridobljena v stoletnih bojih ženskih emancipatornih gibanj. V Sloveniji jo zagotavlja 55. člen ustave, ki nalaga tudi, da država zagotavlja možnosti za uresničevanje te svoboščine.
Pravica do splava je bila uzakonjena leta 1952, leta 1974 pa je Jugoslavija postala ena prvih držav, ki je to pravico zapisala tudi v ustavo.
Jutrišnji shod v Ljubljani, tako imenovani. »Pohod za življenje«, je naperjen proti pravici žensk o svobodnem odločanju o rojstvu otrok. To pravico želijo mračnjaški deli družbe ženskam ponovno odvzeti, ženske pa potisniti globoko v preteklost, v čas pred koncem druge svetovne vojne, ko si je patriarhalni sistem telesa in življenja žensk prilaščal. Splav je bil prepovedan, ženske pa niso imele niti volilne pravice.
Takšni shodi so še posebej zlovešči danes, ko Janševa vlada brez sramu koketira s politiki, kot sta Jarosław Kaczyński in Viktor Orban, kot tudi z raznimi skrajnodesničarskimi skupinicami, ki po Twitterju oznanjajo svoje frustracije nad ženskami.
Nismo pozabili nedavnih izjav odstopljene ministrice za pravosodje o krivdi žensk za nasilje nad njimi. Nismo pozabili pozivov vidnih funkcionarjev stranke SDS k odstopu od Istanbulske konvencije o preprečevanju nasilja nad ženskami in v družini. Nismo pozabili odkritih idej in teženj po prepovedi splava, ki drugod že dosegajo rezultate: Poljska in zvezna država Teksas. Nismo spregledali napadov na Tiffany in Monokel ter na širšo LGBTQ skupnost. Kot tudi ponižujočih izjav, namenjenih socialnim delavkam, novinarkam in delavkam v kulturi ne.
Vse to so izrazi nestrpnosti v slovenski družbi, pred katerimi si ne smemo in ne moremo zatiskati oči.
Da se bo letos shoda udeležil tudi najvišji predstavnik katoliške cerkve, nadškof in metropolit Zore, v Levici razumemo kot še posebej neprimerno vtikanje verske skupnosti v državljansko pravico, ki jo jamči slovenska ustava.

Zavedajmo se, pravice žensk, ki so bile trdo izborjene, niso samoumevne in niso za vselej! Prav hitro so nam lahko tudi odzvete. Zato se je tovrstnim ideologijam in shodom treba vsakič znova zoperstavljati in jim reči odločen NE!

Deli.