Solidarnost s protestnicami na Madžarskem

V Levici izražamo solidarnost s prebivalkami Madžarske, ki v teh dneh protestirajo proti oteževanju dostopa do prekinitve nosečnosti.

Od prejšnjega tedna namreč velja odlok, po katerem mora zdravnik žensko, ki je zanosila, seznaniti z vitalnimi funkcijami ploda – torej ji dati poslušati zvok utripa srca.

Gre za izjemno manipulativno odločitev vlade Viktorja Orbana, ki spravlja v dodatno stisko prav tiste ženske, ki že tako razmišljajo o potencialno zahtevni in občutljivi življenjski odločitvi. Povsem običajna praksa je, da je zdravnik takšni osebi na razpolago za posvet in odgovore na številna vprašanja – nekaj popolnoma drugega pa je vpeljevati obvezujoč mehanizem za sistematično zbujanje slabe vesti.

Gre za še daleč skrajnejšo inačico uveljavljene taktike nasprotnikov pravice do splava, ki pred ginekološkimi klinikami postavajo s svojimi gesli in podobami otrok – pojava, ki smo mu občasno priča tudi pri nas.

Prav s pogledom na Slovenijo, Madžarsko in Poljsko – tri družbe širše srednje Evrope, v katerih so realno obstoječi socializmi generacije nazaj vpeljali naprednejše ureditve na področju emancipacije žensk – lahko vidimo, kako malo je potrebno, da nekoč samoumevne pravice izginejo.

V Sloveniji je nasprotovanje pravici do splava omejeno na osebnosti, kot je Aleš Primc, kratek čas zaposlen na uradu za demografijo in znan obraz konservativne družinske politike vsaj od referenduma proti družinskemu zakoniku leta 2015, hkrati pa tudi vidni udeleženec zdaj že ustaljenih Pohodov za življenje. Ti se zdaj že nekaj let odvijajo v Ljubljani, namenjeni pa so nasprotovanju pravice do splava. Naslednji se pripravlja v soboto, 1. oktobra. Primc tudi ni nikakor edina povezava med ekstremnimi nasprotniki pravice do splava in uveljavljenimi strankami. Od teh se je voditelj ene izmed parlamentarnih strank (NSi) pred leti javno izrekel za “oteževanje“ pravice do splava.

Na Madžarskem vidimo, kaj lahko na videz nevtralno prizadevanje za “oteževanje” pravice do splava zares vsebuje. Na Poljskem pa so procesi retradicionalizacije družbe v nekaj desetletjih opravili polno pot – vse do danes, ko smo priča celo primerom smrti žensk vpričo zdravnikov, ki niso opravili prekinitve nosečnosti, potrebne za rešitev življenja nosečnice.

Zato še enkrat izrekamo podporo ženskam Madžarske, ki v teh dneh protestirajo. Njihov boj proti novi normalnosti, ki jim jo poskušajo vsiliti, je hkrati boj za to, da ne bi nihče tovrstnih idej zanesel tudi k nam.

 

Deli.