Poziv k obsodbi potvarjanja zgodovine v Italiji

V preteklih dneh smo bili priča seriji incidentov in poskusov potvarjanja zgodovine, ki so dosegli vrhunec v dneh okoli 10. februarja – v Italiji poznanega kot Dan spomina (Giorno del ricordoi). Med temi lahko naštejemo:

  1. Tržaško mestno redarstvo, ki je domačina slovenske narodnosti ponovno prikrajšalo za zakonsko priznano pravico do obravnave pred uradnimi organi v slovenskem jeziku.
  2. Mazaška akcija podmladka fašistične organizacije Casa Pound, ki je s plakati oblepil slovenski višješolski center v Gorici.
  3. Nasploh intenzivirano delovanje te organizacije na italijanski vzhodni meji, od množičnega shoda v Trstu novembra lani do nedavne ustanovitve lokalne celice v tem mestu.
  4. Predvajanje filma Rdeča Istra na državni televiziji RAI – filma, ki načrtno zamegljuje kompleksnost politične in etnične podobe Istre v medvojnem obdobju.
  5. Sporne izjave, ki sta ju predsednik Evropskega parlamenta Antonio Tajani in notranji minister Matteo Salvini izrekla na spominski slovesnosti v Bazovici. Slednji je šel celo tako daleč, da je smrti v fojbah primerjal z Auschwitzem.

Ne dogaja se prvič, da italijanska politika zaradi notranjepolitične dinamike in slabega gospodarskega stanja pogreva polpreteklo zgodovino. Pri tem se zelo dobro zaveda mlahavosti naše zunanje politike, ko gre za to, da bi enkrat za vselej razrešili medsebojna odprta vprašanja. 

Tako smo priča nevarnemu potvarjanju zgodovine in relativizaciji dogodkov fašističnega dvajsetletja (ventennio fascista), ki so močno in krvavo zaznamovali naše kraje (požig Narodnega doma v Trstu, poitalijančevanje, nasilna zaslišanja, poboji upornikov in civilnega prebivalstva, povračilni ukrepi s strani škvadristov v slovenski Istri ipd.). Takšno potvarjanje ima izključno en namen – relativizirati vlogo italijanskega fašizma v zgodovini, jo prikazati kot “obrambo” pred nasiljem narodnoosvobodilnih sil in s tem posledično legitimirati njegov sovražni, izključujoč in nacionalistični diskurz, ki se ponovno vzpenja. 

Zaradi vsega navedenega je dr. Matej T. Vatovec v imenu Levice na Vlado RS naslavil pobudo, da:

  • se ostro in neomajno javno postavi v bran pravicam italijanskim Slovencem ter preko diplomatskih poti poskrbi za uresničevanje njihovih z zakonom določenih pravic;
  • nemudoma javno obsodi ponoven pojav mazaških akcij proti Slovencem v Italiji in s protestno noto na to opozori Vlado Republike Italije;
  • nemudoma javno obsodi revizionizem in relativizacijo zgodovinskih dogodkov, predvsem v oziru na govora g. Salvinija in g. Tajanija ob Dnevu spomina ter na to opozori Vlado Republike Italije s protestno noto.

Pobuda v zvezi s potvarjanjem zgodovine v Italiji

Pobuda v zvezi z uporabo slovenskega jezika na območju Trsta

Deli.