Potrebujemo investicije v zdravstvo, ne orožje!

Vojni hujskači NATO strašijo z “zaostrenimi varnostnimi razmerami doma in v svetu” in zahtevajo povečanje sredstev za obrambo. Domači hujskači so znani, vladajoča politična desnica in sredina, dobičkar pa tudi: vojaška industrija.

Naša desničarska vlada je aktivna soustvarjalka tega trenda. Prepričuje nas, da moramo podvojiti proračunska sredstva za obrambo. Ne samo zato, ker smo to obljubili Natu, ampak ker živimo v svetu z  “zaostrenimi varnostnimi razmerami” in ker je treba varovati Slovence pred sovražniki (virusi, begunci, drugače govorečimi in verujočimi, protestniki idr). 

Vlada Janeza Janše, ki soustvarja ta narativ in slepo sledi zahtevam NATO pakta je na koalicijskem vrhu požegnala zakon o obrambnem proračunu, s katerim bomo davkoplačevalci v naslednjih šestih letih za nakupe novega orožja in vojaške opreme za potrebe obrambe pred sovražnikom (ki ga ni)  in zavezništva NATO porabili 780 mio evrov za izgradnjo dveh srednjih bataljonskih bojnih skupin.

Na nakupovalnem seznamu je trenutno 50 oklepnikov 8×8, 50 oklepnikov 4×4, transportna helikopterja in letalo. A to je šele začetek. Po tem, ko bodo za to zapravili 780 milijonov evrov, nameravajo kupiti še 16 155 mm havbic,  dodatnih 85 oklepnikov 8×8, 60 oklepnikov 4×4 in na stotine protiletalskih raket. Pri tem ne gre pozabiti, da Slovenija še ni dobila 38 oklepnih vozil Oshkosh 4×4, ki jih je v sumljivem poslu že preplačala pred letom in pol, obenem pa je v vmesnem času kupovala še oklepna vozila HUMMER, katere naj bi oklepniki Oshkosh nadomestili.

Vlada nam laže, da orožja ne kupuje za NATO pakt, ampak za našo lastno varnost. A potreba po izgradnji dveh srednjih bataljonskih bojnih skupin ne izhaja iz naših lastnih ocen varnostne ogroženosti, ampak iz Ciljev zmogljivosti Nata 2017 za Republiko Slovenijo. Teh ni sprejela Slovenija, ampak ministri za obrambo držav članic NATO pakta na sestanku 29. 6. 2017. Obrambnemu delovanju v Sloveniji ni namenjena niti trenutna lahka bataljonska bojna skupina. Nekdanji poveljnik 72. brigade Koračin je že leta 2018 izjavil, da je že pri tej bataljonski bojni skupini “najbolj poudarjeno ofenzivno delovanje”. Bataljonske bojne skupine niso enote namenjene obrambi ozemlja Republike Slovenije ampak so modularne enote namenjene bojevanju kjerkoli v svetu v okviru NATO pakta. Sporno pa je tudi to, da je celo načelnik generalštaba SV pred manj kot mesecem dni na nacionalnem radiu izjavil, da moramo kot družba, pred novimi nabavami orožja in izgradnjami bataljonskih skupin, o tem doseči družbeni konsenz. Vlada družbeni konsenz sedaj prehiteva po desni. 

V Levici v to igro hlapčevanja NATO paktu z nesmiselnim zapravljanjem javnih sredstev za nepotrebno orožje ostro obsojamo.  Slovenija ni vojaško ne kako drugače varnostno ogrožena, ampak je socialno in razvojno ogrožena. Epidemija pa je še dodatno pokazala v kakšnem razsulu in kadrovskem pomanjkanju je naš javni zdravstveni sistem in sistem dolgotrajne oskrbe. Napovedane investicije v orožje za potrebe NATO pakta  pomenijo subvencioniranje tujih vojaško industrijskih kompleksov na račun slabše zdravstvene oskrbe, socialnih storitev, izobraževanja, skrbi za starostnike in tako naprej. Pri tem ni nepomembno, da se gora denarja zapravlja v času vlade, ki jo vodi Janez Janša. Spomnimo, da ko je ime Janeza Janše povezano z vlado, je ta tudi povezana z orožarskimi aferami. Denar, ki ga namerava desničarska vlada Janeza Janše investirati v orožje in za militarizacijo družbe, naj se investira v dotrajano zdravstveno infrastrukturo in odpravo kadrovske podhranjenosti v javnem zdravstvu, ki nas je rešilo pred epidemijo.

Matej Tašner Vatovec: “Vlada se je neposredno po zdravstveni krizi, ki smo ji bili priča in pred gospodarsko recesijo, ki jo pričakujemo, odločila, da bo tri četrt milijarde evrov namenila za dobičke vojne industrije, namesto da bi ta denar namenila potrebnim investicijam v zdravstvu. V Levici nasprotujemo takemu nespametnemu trošenju, ki ne koristi prebivalkam in prebivalcem Slovenije, temveč zgolj vojnim gospodarjem v NATU.” 

Naš predlog bomo podrobneje predstavili v ponedeljek  15.6. na novinarski konferenci, ki bo ob 11.30 v preddverju velike dvorane državnega zbora.

Deli.