Pot spominov in tovarištva: jambori se vračajo!

Mestna svetnica Nataša Sukič in lokalni odbor Levica Ljubljana pozdravljata soglasje občinskega sveta k ponovni postavitvi kovinskih jamborov na mestih, kjer se vpadnice križajo z Potjo spominov in tovarištva.

Nataša Sukič je namreč na 33. Seji MS MOL že drugič v tem mandatu na župana in mestno upravo naslovila pobudo, da se spominska pot vnovič obeleži z odstranjenimi kovinskimi jambori, in uspela! Jambori so bili do odstranitve v letu 1991 del celostne ureditve Poti spominov in tovarištva. Bili so požagani nezakonito in pod pretvezo, da jih bo MOL dala prebarvati. Jambori so bili kot element ureditve kulturnozgodovinskega obeležja, speljanega po trasi 33 kilometrov dolge bodeče žice, ki je med 2. svetovno vojno obdajala Ljubljano in jo tako spremenila v zaporniško taborišče.

Nataša Sukič je v imenu Levice predlagala, da se v spomin na priznanje Ljubljane – mesta heroja in kot prispevek k vnovični uveljavitvi vrednot tovarištva in solidarnosti jambori postavijo nazaj, in sicer ob vseh šestih mestnih vpadnicah.

Prvi jambor ob Poti spominov in tovarištva tako tudi po zaslugi vztrajnosti Levice spet stoji!

Deli.