Mike Pompeo in njegovi hlapci

Danes se v Sloveniji mudi ameriški zunanji minister Mike Pompeo. Tu lobira za udeležbo Westinghousa pri gradnji NEK II in za udeležbo ameriškega vojaškoindustrijskega kompleksa pri tričetrtmilijardnih orožarskih poslih, ki jih naklepa trenutna vlada. Predmet obiska pa je tudi podpis skupne izjave o omrežju 5G, tj. bianco menice za ameriški nadzor in zlorabe IK tehnologij v vojaške, ekonomske in politične namene.

T. i. varnostna vprašanja so krinka za ekonomsko vojno proti Kitajski, s katero poskuša ZDA ohraniti svoj primat v svetu. Kitajska ni več sposobna zgolj kopirati tujih tehnologij, ampak razvija lastno, ki je naprednejša in cenejša, zato za ohranjanje ameriškega monopola ne zadostujeta več patentno pravo in boj proti piratstvu. Zdaj je treba tekmece dobesedno izriniti s trga. Temu je namenjena »izjava o varnosti telekomunikacijskih omrežjih 5G «, ki jo bo ZDA podpisala s Slovenijo, do sedaj pa so jo že s Poljsko, Češko, Romunijo, Estonijo in Latvijo.

Absurdno je, da o »varnosti interneta« odločajo ZDA, ki že nadzorujejo globalna omrežja. Edward Snowden je že leta 2013 razkril, da ameriški obveščevalci sistematično nadzorujejo internetni in telefonski promet tako v ZDA kot v svetu. Znano je tudi, da ameriška vlada od korporacij, kot je Apple, zahteva vgrajevanje t. i. stranskih vrat v Applove telefone, da bi lahko dostopala do šifriranih vsebin uporabnikov teh telefonov. Ameriškemu establišmentu torej nikakor ne gre za to, da bi preprečil zlorabe IK tehnologij in politični nadzor informacijskih tokov, ampak da bi možnost zlorab in nadzorovanja pridržal zase!

Medtem ko je kitajski Huawei s Slovenijo pripravljen podpisati pravno zavezujoč sporazum o neprisluškovanju, ameriški minister prinaša ničvreden papir, poln floskul o varnosti in človekovih pravicah, ki pa dejansko uveljavlja eno pravico: pravico ZDA do vmešavanja v notranje zadeve drugih držav in globalni nadzor nad internetom, telefonijo in IK tehnologijami.

Vse večji razkorak med retoriko in prakso dokazuje, da se ameriška nadvlada končuje, kar je v interesu velike večine svetovnega prebivalstva pa tudi velike večine Američanov, ki tudi sami živijo vse slabše in so vse večkrat podvrženi nadzoru in nasilju lastne države. Slovenski politiki, ki so za fototermin z ameriškim ministrom pripravljeni podpisali to licemerno izjavo, so še enkrat pokazali, da jim je popolnoma vseeno za interese lastnih državljanov in da so pripravljeni za članstvo »v elitnem klubu NATO« žrtvovati ne le svoje dostojanstvo, ampak tudi ugled države.

 

Deli.