Obsojamo rabo gumijastih nabojev s strani policije

Po poročanju medijev je policija na četrtkovem protestu poleg konjenice in vodnega topa prvič v zgodovini uporabila gumijaste naboje. Sprašujemo se, v čem je bila nova situacija tako izjemna, da je zahtevala uporabo nevarnega orodja?

Gumijaste naboje je leta 1970 izumilo britansko obrambno ministrstvo, zato da so se z njimi na “varnejši” in “bolj human” način zoperstavili protestnikom na Severnem Irskem. V 50 letih njihovega obstoja so po svetu povzročili več tisoč primerov smrti, hudih poškodb in trajne slepote.

Vsakič, ko se eno izmed skrajnih prisilnih sredstev prvič uporabi, je potrebno vklopiti vse alarme. Policija ima po Zakonu o nalogah in pooblastilih policije na razpolago množico prisilnih sredstev, ki jih lahko uporabi, tako da splošna javnost sploh nima več pregleda, kaj vse ima represivni aparat na voljo za ohranjanje reda in miru in v kakšnih okoliščinah jih uporablja. Tako je nedavno policija začela uporabljati električne paralizatorje, katerih uporaba lahko v specifičnih primerih, kot so srčni bolniki, povzroči tudi zastoj srca.

V četrtek izstreljeni metki dokazujejo, da je policija pripravljena uporabiti vsa sredstva, ki jih ima na voljo, da zaduši proteste proti vladi Janeza Janše in njenim ukrepom. Vlade Janeza Janše, ki s svojo aroganco, protisocialnimi politikami, represijo in nezmožnostjo spoprijemanja z epidemijo COVID-19 ustvarja negotovost in gnev med ljudmi.

V času zdravstvene in ekonomske krize ljudje potrebujejo pomoč, ne represije. Zato je za uspešno rešitev krize nujna zamenjava vlade.

Deli.