Levica dosegla dvig najnižjih pokojnin za 40 let delovne dobe

Pokojnine v Sloveniji so bile v preteklih 30 letih kriminalno nizke. Zaradi nizkih pokojnin skoraj 90.000 upokojencev živi pod pragom tveganja revščine, upokojitev pa pomeni drastično poslabšanje materialnega položaja za posameznika. Še pred enim mesecem vlada in velik del političnega razreda ni hotel niti razmišljati o dvigu najnižjih pokojnin, ampak je Levici v preteklem mesecu s podporo opozicije uspel nepričakovan podvig – do tretjega branja nam je uspelo spraviti dvig najnižjih pokojnin.
Končni izkupiček po današnjih amandmajih koalicijskih strank je naslednji:
1️⃣ Zajamčene pokojnine za 40 let pokojninske dobe so dvignjene na 620 evrov.
2️⃣ Najnižje invalidske pokojnine so dvignjene na 370 evrov.
3️⃣ Dvig minimalnih pokojnin na 442 evrov ni preživel tretje obravnave. Vladne stranke (vključujoč DeSUS) so tako 58 tisoč najrevnejšim upokojencem ponovno odvzele plus 160 evrov mesečno.
Danes smo, ne glede na rezultat glasovanj o amandmajih, dosegli pomembno zmago v boju za zagotovitev dostojnih pokojnin za varnost starost. Zaradi koalicijskih amandmajev bodo te pozitivne spremembe manjše, kot bi lahko bile, zlasti za najrevnejše upokojence.
V Levici pa v vsakem primeru napovedujemo, da bomo že jutri nadaljevali prizadevanje, da javni pokojninski sistem najrevnejšim upokojencem zagotovi dvig najnižjih pokojnin vsaj na raven minimalnih življenjskih stroškov, skupaj z drugimi ukrepi za izboljšanje vse slabšega položaja upokojencev in upokojenk v državi.

 

Deli.