Odziv na pohod za življenje in zgrešeno odločitev predsednice republike

Danes nas je negativno presenetila novica, da je mlada aktivistka zaradi mirne, nenasilne in simbolne akcije za obrambo pravice do splava izgubila mesto v Mladinskem posvetovalnem odboru predsednice republike Nataše Pirc Musar. V Levici se nam zdi takšna odločitev predsednice zgrešena, Sari Štiglic pa izražamo vso podporo in poudarjamo, da podpiramo akcije za obrambo temeljnih pravic.

Svobodno odločanje o rojstvu je pravica, izborjena in pridobljena v stoletnih bojih ženskih emancipatornih gibanj. V Sloveniji jo zagotavlja 55. člen ustave, ki nalaga tudi, da država zagotavlja možnosti za uresničevanje te svoboščine.
Različni dogodki pod skupnim imenom Pohod za življenje, med drugim nedavna postavitev zastavic na Kongresnem trgu in napovedani sobotni pohod po ljubljanskih ulicah, so naperjeni proti pravici žensk o svobodnem odločanju o rojstvu otrok in lastnem telesu.
Pohod za življenje je le eden od izrazov nestrpnosti v naši družbi – nestrpnosti do žensk, nestrpnosti do LGBTQ skupnosti, nestrpnosti do marginaliziranih družbenih skupin. Nestrpnosti, ki se v skrajni obliki izraža tudi v fizičnem nasilju – naj spomnimo, lani je bilo v Sloveniji umorjenih 13 žensk, enkrat več kot leto prej.
Nestrpnosti, ki se izraža tudi v političnem prostoru in ki se tako v Sloveniji kot v svetu že udejanja v dejanskem krčenju pravice do svobodnega odločanja žensk o lastnem telesu – ne le v oddaljenih ZDA, temveč tudi v bližnjih državah Evropske unije, npr. na Poljskem.
Širjenje nestrpnosti s ciljem odvzema težko priborjenih pravic žensk, s čimer želijo mračnjaški deli družbe ženske potisniti globoko v preteklost, v čas pred koncem druge svetovne vojne, ko si je patriarhalni sistem prilaščal telesa in življenja žensk – to je bistvo Pohoda za življenje.
Pred takšnimi dogodki si ne smemo in ne moremo zatiskati oči. Zato vsakršen odziv nanje, direktne akcije za obrambo tovrstnih pravic, vsakršno zoperstavljanje tovrstnim ideologijam in shodom v Levici močno in glasno podpiramo.

Ker se zavedamo, da pravice žensk, ki so bile trdo izborjene, niso samoumevne za vselej!

Deli.