Podpora protestu proti ugrabitvi interneta (26.8. Prešernov trg, LJ)

Levica se pridružuje mednarodnemu dnevu akcije v bran svobodnemu internetu, ki bo v evropskih mestih potekal v nedeljo, 26. avgusta.

Mednarodni dan akcije je nadaljevanje pritiska na evropske poslance, ki bodo septembra ponovno odločali o reformi avtorskega prava in posledično o usodi interneta, kot ga poznamo.

Pozivamo svoje člane in simpatizerje, da se pridružijo shodu, ki ga na ta dan organizira Piratska stranka, z začetkom ob 11h na Prešernovem trgu v Ljubljani.

FB dogodek >>

Kaj je narobe z reformo?

Trenutni osnutek reforme, ki so ga poslanci že zavrnili konec julija, še vedno vključuje vrsto škodljivih ukrepov. Uvesti hoče davke na linkanje, kar bi dodatno ohromilo kredibilnost in pluralnost novic, ki krožijo po spletu. Zapovedati hoče uvedbo filtrov za cenzuro, ki bi samodejno preprečevali nalaganje vsebin že v primeru nedokazanih sumov kršitev avtorskih pravic.

Predlagana člena bi storila neznansko škodo na celi vrsti področij, od izobraževanja in medijske politike prek vsakršnih oblik umetniškega ustvarjanja pa vse do naših najbolj vsakdanjih spletnih navad.

Kaj se bo zgodilo septembra?

Evropski parlament bo o predlogu ponovno odločal 12. septembra. Na ta dan imajo poslanci priložnost dokončno zavrniti prvotno verzijo predloga, kot ga je predlagal odbor za pravne zadeve.

Prav tako imajo sedaj priložnost sami predlagati spremembe, kot je črtanje posamičnih členov. Kako bo izgledal dokončni predlog, bo v veliki meri odvisno prav od prvih jesenskih dnevov.

Zakaj na protest?

Evropske institucije so ogromen in nepregleden aparat, kjer se lahko pomembne odločitve hitro skrijejo pred očesom javnosti. Profesionalni lobisti pa neprestano prežijo na priložnosti za uveljavljanje korporativnih interesov.

Tokrat je ogrožen internet, prostor svobodne izmenjave informacij in glasnik družbe, v kateri ni vse podrejeno lovu za dobičkom.

Odločen in organiziran javni NE je glavno orožje, ki ga imamo na voljo proti evropskim birokratom in korporativnim apetitom. 26. avgusta naj iz memov in spletnih forumov preide tudi na ulice!

#SaveYourInternet

 

Deli.