Podpora mladim glasbenikom, ki so ostali brez sredstev za študij v tujini

V Levici izražamo podporo mladim slovenskim glasbenikom, ki so v skrbeh zaradi študija v tujini, kamor naj bi se podali čez mesec dni, in pozivamo Ministrstvo za kulturo, naj prekliče ukinitev razpisa za sofinanciranje dodiplomskega študija v tujini.

Slovenija se lahko po zaslugi enega najkakovostnejših javnih glasbenoizobraževalnih sistemov na svetu ter bogate tradicije ljubiteljskega godbeništva in zborovskega petja pohvali z velikim številom vrhunskih glasbenih poustvarjalcev. Ker svet umetniške glasbe ni tako medijsko atraktiven, njihovi dosežki pogosto ostanejo spregledani, v resnici pa naši glasbeniki zasedajo vodilne pozicije v najelitnejših svetovnih orkestrih, kot sta berlinska in dunajska filharmonija, in sodelujejo z najuglednejšimi festivali, kot je na primer BBC Proms. Gre za dosežke v svetu umetnosti, ki so primerljivi z najodmevnejšimi uspehi naših vodilnih športnikov ali znanstvenikov.

Glasbene ustanove v Sloveniji, vključno z Akademijo za glasbo Univerze v Ljubljani, ponujajo kakovostno izobraževanje, tudi pogoji dela se v luči skorajšnjih novih prostorov izboljšujejo. Ne more pa akademija ponuditi mreženja in izmenjevanja izkušenj s strokovnjaki iz vsega sveta, saj se ti pretežno zbirajo in delujejo v velikih evropskih prestolnicah.

Ambiciozni mladi glasbeniki se zato pogosto odločajo za študij v tujini, ki je v Avstriji, Nemčiji in Švici za slovenske študente običajno (praktično) brezplačen, so pa v omenjenih državah bistveno višji stroški življenja. Pri tem seveda ne pozabimo, da že v obdobju študija mladi glasbeniki na avdicijah ne morejo konkurirati svojim kolegom brez vrhunskih glasbenih inštrumentov, katerih cene lahko dosegajo tudi več deset tisoč evrov.

Našim mladim glasbenikom je bila tako v ključno pomoč štipendija ministrstva za kulturo za študij v tujini, ki pa se je na ministrstvu letos niso odločili razpisati, domnevno zaradi pomanjkanja sredstev.

Skupni znesek v enem letu podeljenih štipendij (teh je bilo ponavadi okoli 20) je znašal približno 50.000 evrov. Medtem se je minister Vasko Simoniti še nedavno hvalil z rekordno visokim proračunom za kulturo v letu 2021, pred nekaj tedni pa sklenil še kravjo kupčijo s graditelji dvorca Schellenburg v Ljubljani, ki jim v zameno za darilo 1,5 milijona evrov ministrstvu ne bo treba zgraditi nove dvorane za kulturne dogodke, h kateri so se zavezali v zameno za rušenje Kolizeja.

Zato nikakor ne moremo sprejeti obrazložitve, ki so jo prejeli dijaki Konservatorija za glasbo in balet, in pozivamo pristojne na ministrstvu, naj nemudoma poiščejo ustrezno rešitev za podporo našim izstopajočih mladim glasbenikom, še preden se začne študijsko leto, ki bo tako in tako že prineslo več kot dovolj negotovosti.

Deli.