Podpora kolesarjem!

V Levici izražamo podporo današnjemu dogodku Protest z balkonov gre na kolesa, ki se začenja ob 19h v krajih po vsej državi.

Stranka, ki je na oblasti, se od prvega dne loteva sistematične menjave vodstvenih kadrov od organov nadzora in pregona, medijev, vse do epidemiološke stroke, ki bi morala prva ocenjevati  razsežnosti te krize. Da preplačanih, nedostavljenih ali neprimernih mask in druge opreme niti ne omenjamo.

Še več, naslednji teden lahko pričakujemo zakonodajni predlog, ki bo praktično popolnoma izrinil nevladne organizacije iz vseh postopkov, povezanih z varovanjem okolja. Ljudstvu je že bila odvzeta pravica do referenduma na protikoronske interventne zakone, v katerih pa je skrito še marsikaj drugega, začenši z nadzorom nad državljani in vojno napovedjo okolju.

Ne verjamemo, da je to vlado mogoče klicati na odgovornost po običajnih poteh pravne države in demokratičnega dialoga. Potrebna je ljudska mobilizacija, točno takšna, ki je enkrat že privedla do menjave nelegitimne oblasti.

Mobilizacija pa ne sme imeti  le protijanšističnega predznaka, ampak se mora jasno postaviti v bran vsem deprivilegiranim, ki jim je koronska kriza ogrozila preživetje, proti povečevanju represije in zlorabi izrednih razmer – ne glede na to, kdo je na oblasti.

Ravno stranka SMC, ki je v zadnjih desetih letih najbolj stopnjevala represijo v Sloveniji in ki je skupaj s stranko DeSUS sokriva, da sploh imamo tretjo Janševo vlado, je sama nekoč lagodno jadrala na volilnem uspehu logike, da je vse, kar ni Janša, avtomatično dobro.

Ne ponovimo te napake.

Zato danes zvečer ob 19. uri: vsi na kolesa!

PS: prejeli smo oblikovalski paket za kolesarske proteste. Na voljo za svobodno uporabo tukaj.

Deli.