Podpora kolesarjem tudi po razglasitvi konca epidemije

Vlada je včeraj pozno zvečer uradno preklicala epidemijo, potem ko je Janez Janša še nekaj ur pred tem zatrjeval, da bo ta veljala do konca meseca.

Toda čeprav se zdravstvena kriza umirja, se socialna in družbena kriza šele dobro začenja – z njo pa tudi boj okoli vprašanja, na čigavih ramenih jo bomo preživeli. Zadnjo gospodarsko krizo pred desetletjem sta takratni Pahorjevi in Janševi vladi izkoristili za protisocialne varčevalne ukrepe in napad na javne storitve. Ti so najbolj škodovali natanko tistim, ki so bili pomoči najbolj potrebni.

Tudi tokratni zgodnji preklic uradne epidemije ima jasen namen: da se status uradne epidemije ne bi nadaljeval čez polovico meseca, s tem pa bi se avtomatično podaljšala veljavnost ukrepov za pomoč prebivalstvu še v mesec junij.

Delavci na čakanju, samozaposleni, prejemniki solidarnostnih dodatkov, ljudje pod grožnjo izvržb in mnogi drugi so tako čez noč pahnjeni v isti občutek popolne negotovosti kot v prvih tednih epidemije. Vlada je s tem jasno pokazala, kako si predstavlja nadaljevanje mandata. Epidemije je konec, v krizi se znajdite sami.

Vlada pa namerava svoj preostali čas izkoristiti za uničevanje okolja. Takšen zaključek smo potegnili iz naglice, s katero pristojni minister Andrej Vizjak okoljevarstvene organizacije izriva iz raznih postopkov okoljske presoje. S temi postopki je civilna družba zadnja leta bolj ali manj uspešno zaustavljala nekatere okoljsko najspornejše projekte: akumulacijska jezera na Savi in Muri, fracking v Petišovcih, sosežig v Anhovem in v Trbovljah, avtocestni kraki in tovarne čez prvovrstno kmetijsko zemljo…

Toda nekje v ne tako daljni prihodnosti nas že čaka naslednja globalna kriza. Ta pa bo slejkoprej podnebna in še mnogo bolj uničujoča, kar je jasno vsakomur, razen vladi, ki je včeraj zavrnila resolucijo o podnebni in okoljski krize v Sloveniji in zavezah k njenemu reševanju. Med glasovi proti je bila tudi stranka DeSUS, katere predstavniki so še konec februarja sopodpisovali resolucijo, kar je prvovrsten primer političnega mešetarjenja in podcenjevanja volilcev.

Zaradi vsega povedanega še naprej izrekamo svojo podporo kolesarskim protestom, ki se danes ob 19h nadaljujejo v krajih po vsej državi.

Za solidarno reševanje krize in proti uničevanju narave!

Deli.