Oddaj podpis za zaščito delavcev

V Levici podpiramo akcijo Sindikata policistov Slovenije, ki namerava s podpisi državljanov in državljank vložiti spremenjen Zakon o delovnih razmerjih, s tem pa okrepiti zaščito zaposlenih pred zlorabami nadrejenih. Vlagatelji morajo do 11. decembra zbrati najmanj 5 tisoč overjenih podpisov, da lahko vložijo zakon. Svoje člane in simpatizerje pozivamo, naj jim pri tem pomagajo z lastnim podpisom in pomočjo pri zbiranju podpore.
? Kaj predlaga sindikat?
Zakon o delovnih razmerjih vsebuje institut pisnega opozorila pred odpovedjo zaposlitve. Na to sankcijo doslej ni bila mogoča nikakršna pritožba in je lahko zaposleni sankcioniran na podlagi izmišljenih dejstev. Sprememba zakona zato uvaja pravico do pritožbe na sodišču zoper pisno opozorilo.
? Zakaj je to pomembno?
Pisno opozorilo se v praksi pogosto zlorablja za zastraševanje delavcev. Ne samo na policiji, ki se je hočejo polastiti minister Hojs in trenutna vlada. Zlorablja se v mnogih podjetjih, ki se na ta način odkrižajo najglasnejših zaposlenih, ko ti opozarjajo na nepravilnosti ali se zavzemajo za boljše delovne pogoje. Na ta način delodajalci zatirajo zametke sindikalnega organiziranja na delovnem mestu.
? Kje lahko podpišem (brez e-podpisa)?
Obrazec podpore lahko podpišete osebno, na katerikoli upravni enoti v Sloveniji, brez naročanja in brez PCT pogoja – če kje trdijo drugače, je to v nasprotju z veljavno prakso in na to opozorite organizatorje pobude.
? Kje lahko podpišem (z e-podpisom)?
Če imate urejen e-podpis (kvalificirano digitalno potrdilo ali smsPass), lahko svoj glas prispevajte prek spleta tukaj.
Deli.